Pisatelj in psihoterapevt Jorge Bucay po sedmih letih zopet v Sloveniji

0

Argentinski pisatelj in psihoterapevt Jorge Bucay je po sedmih letih znova obiskal Slovenijo ob izidu njegove v slovenščino prevedene slikanice Priklenjeni slon. Avtor 26 knjig, ki so prevedene v 30 jezikov, bo danes in v petek predaval v Cankarjevem domu.

“So kraji, kamor vedno znova greš. A so tudi kraji, kamor ne greš zopet, ampak se vrneš. Če pustiš stvari za seboj, potem prideš nazaj, da bi našel stvari, ki si jih pustil. In to se meni dogaja s Slovenijo. Zelo sem vesel, da sem tukaj, da ste me povabili,” je dejal v izjavi za STA.

Slovencem želi predati predvsem sporočilo, da imajo v življenju le tri obveznosti, in sicer: “Bodi srečen. Postani modrejši. Pomagaj drugim, da bi to postali.” To bodo, kot je povedal, tudi glavna sporočila njegovih predavanj v Cankarjevem domu.

69-letni Bucay je diplomiral iz medicine in se specializiral za področje psihičnih bolezni. Kot psihiater in psihoterapevt je delal v bolnišnicah in ordinacijah, predaval, gostoval v radijskih oddajah in imel lastno televizijsko oddajo, sedaj pa poučuje na univerzi v mehiški zvezni državi Durango. Nadvse rad se posveča branju in pisanju, predavanjem, družini in prijateljem ter pripovedovanju zgodb, s katerim tudi zdravi.

Do sedaj je v slovenščini izšlo že enajst njegovih knjig: Ti povem zgodbo?, Ljubiti z odprtimi očmi, Zgodbe za razmislek, Ti povem še eno zgodbo?, To ni žalostna zgodba, štiri knjige v zbirki Kažipoti (Pot samoodvisnosti, Pot srečanja, Pot solza, Pot sreče), Želim si in Najlepše pravljice, da se bolje spoznamo.

V slikanici, ki je pravkar izšla, avtor išče odgovor na vprašanje, zakaj se velikanski slon ne osvobodi količka, na katerega je priklenjen. S pravljico poskuša Bucay otroke in odrasle opogumiti, naj nikoli ne nehajo poskušati in naj se ne vdajo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen