Papež Frančišek se bo danes na Madagaskarju srečal s slovenskim misijonarjem Pedrom Opeko

1

Papež Frančišek bo danes na Madagaskarju obiskal naselje za reveže Akamasoa, kjer se bo srečal tudi s slovenskim misijonarjem Pedrom Opeko. Odprl bo slovesnosti ob 30-letnici humanitarnega združenja Akamasoa, ki se je rodilo iz prizadevanj slovenskega misijonarja.

Na obisk Akamasoa, naselja, ki je zraslo na nekdanjem smetišču, je papeža povabil Opeka med njunim srečanjem maja lani v Vatikanu.

Po obisku v Akamasoi, kjer ga bo v cerkvi pričakalo več tisoč mladih, se bo Frančišek odpravil še med delavce v bližnji kamnolom, kjer bo podelil blagoslov prebivalcem Akamasoe in celotnemu mestu Antananarivo.

Opeki se bodo ob papeževem obisku pridružili slovenski misijonarji, ki delujejo na Madagaskarju, poroča Radio Ognjišče. Na vprašanje, s čim nameravajo presenetiti papeža, je Opeka za Radio Ognjišče dejal: “Mi ga lahko presenetimo samo z našim veseljem, našo iskrenostjo, petjem. Prvič bo prišel na Madagaskar in če bo sprejet z ljubeznijo, veseljem, nasmehom, gestami, ki izražajo prisrčen sprejem, bo papež prevzet.”

Opeka pričakuje, da bo papež spregovoril o korupciji v državi ter da bo prebivalce Akamasoe podprl pri njihovem delu, da nadaljujejo boj, ki so ga začeli pred 30 leti – boj za dostojanstvo in prihodnost 15.000 otrok in mladih, ki so v šolah, pa tudi, da ne bi nikoli pozabili na tiste, ki še živijo v skrajni revščini.

Frančišek je na Madagaskar, ki je ena izmed najrevnejših držav na svetu, v četrtek prispel iz Mozambika. Na Madagaskarju kar tri četrtine prebivalstva živi z manj kot dvema dolarjema na dan. A ta veliki otok je tudi globoko krščanski in ob nestrpnem pričakovanju papeža so ulice prestolnice bogato okrasili.

Papež Frančišek se je na teden dni dolgem apostolskem potovanju po treh afriških državah v Indijskem oceanu, ki jih večinoma pestijo revščina, politična nestabilnost, podnebne spremembe in posledične naravne katastrofe, najprej ustavil v Mozambiku, iz Madagaskarja pa se bo odpravil na turistični Mauritius in se tam zavzel predvsem za mir in socialno pravičnost. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. Klop pravi

    Dva bedaka v kup. Svet bi bil lepši brez teh parazitov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen