Papež Frančišek pri Pedru Opeki v naselju za reveže Akamasoa; slovenski misijonar zaslužen, da ima kar 25.000 revnih ljudi streho nad glavo!

0

Papež Frančišek je danes na Madagaskarju obiskal tudi naselje za reveže Akamasoa, v katerem deluje slovenski misijonar Pedro Opeka, ki se je skupaj z več tisoč zbranimi na slovesnosti pridružil svetemu očetu. “Akamasoa je izraz božje navzočnosti med njegovim ubogim ljudstvom,” je dejal papež.

“Ko vidim, kako žarijo vaši obrazi, se zahvaljujem Gospodu, da je poslušal glas ubogih in izkazal svojo ljubezen z oprijemljivi znaki, kot je vznik te vasi. Vsak kotiček teh četrti, vsaka šola ali ambulanta, je spev upanja, ki postavi na laž in utiša vsako vdanost v usodo. Recimo z vso močjo: uboštvo ni stvar usojenosti,” je še dejal papež v Akamasoi, kjer ga je v cerkvi pričakalo več tisoč mladih.

Mladim je dejal, naj se nikoli ne predajo pred pogubnimi učinki revščine. “Nikoli ne popustite pred skušnjavami lahkega življenja ali zapiranja vase. To delo, ki so ga izvršili vaši predniki, je pred vami, da ga nadaljujete. Moč za to boste našli v vaši veri in v živem pričakovanju,” je dejal.

Zatem se je odpravil še med delavce v bližnji kamnolom, da bi podelil blagoslov prebivalcem Akamasoe in celotnemu mestu Antananarivo. Dopoldne je papež nagovoril okoli milijon vernikov, ki so se zbrali pri maši na stadionu severno od Antananariva. Opozoril je pred socialnim izključevanjem in izkoriščanjem narodne pripadnosti ali vere za lastne namene ter se zavzel za kulturo bratstva in sožitja.

Na obisk Akamasoe, naselja, ki je zraslo na nekdanjem smetišču, je papeža povabil Opeka med njunim srečanjem maja lani v Vatikanu.

Mesto Akamasoa, kar v slovenščini pomeni dobri prijatelji, je Opeka začel ob pogledu na otroke, ki živijo na smetišču prestolnice Antananarivo, graditi leta 1989. Z delom v kamnolomu, izdelovanjem opeke, gradnjo, tesarstvom in kmetijstvom Opeka omogoča dostojno življenje 23.000 ljudem, 14.000 otrokom pa s šolanjem svetlejšo prihodnost.

“To je bil kraj izključenosti, trpljenja, nasilja in smrti. Po 30 letih je božja previdnost ustvarila oazo upanja, v kateri so ljudje znova našli dostojanstvo, kjer so mladi znova stopili na pot šole in so se starši lotili dela, da pripravijo prihodnost za svoje otroke. Skrajno revščino smo na tem kraju izkoreninili z vero, delom, šolanjem, vzajemnim spoštovanjem in disciplino. Tukaj vsi delajo,” je dejal argentinsko-slovenski misijonar Opeka.

Frančišek je na Madagaskar, ki je ena od najrevnejših držav na svetu, prispel v četrtek iz Mozambika. Apostolsko potovanje bo sklenil v ponedeljek na Mauritiusu, kjer bo daroval mašo v Port Louisu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen