Notranja preiskava brniške letališke policije pokazala nekaj nepravilnosti

0

Notranjevarnostna preiskava na postaji letališke policije Brnik je razkrila nekatere nepravilnosti v ravnanju zaposlenih. In sicer nestrokovnost pri obravnavi kaznivega dejanja ponarejanja listin, sum dela na črno pri uslužbencu policijske postaje ter nepravilnosti pri vpisovanju podatkov o rabi službenega vozila, so za STA pojasnili na policiji.

Preiskavo, o kateri so že poročali nekateri mediji, je sprožilo anonimno pismo. To je brniškim policistom očitalo še druge nepravilnosti, ki pa po pojasnilih tiskovnega predstavnika Policijske uprave (PU) Kranj Bojana Kosa ali niso bile potrjene ali pa so bili postopki z različnimi ukrepi delodajalca vodeni in zaključeni še pred prejemom anonimke. Večinoma gre za tudi več let stare navedbe.

Glede ugotovljene nestrokovnosti pri obravnavi kaznivega dejanja ponarejanja listin so ugotovili, da so brniški policisti pri obravnavi kaznivega dejanja ponarejanja listin v letu 2016 pri pregledu vstopnega vizuma Grčije ugotovili odstopanja od standardov in značilnosti, ki se pojavljajo pri ponarejenih vizumih. Zato so tujca kazensko ovadili. Pri njem so na vstopni mejni kontroli ugotovili še, da ne izpolnjuje pogojev za vstop v Schengensko območje, saj je pred tem že prekoračil največje dovoljeno število dni bivanja (več kot 90 dni v 180 dneh).

Tujec je bil pravilno obravnavan v postopku odstranitve iz države, nepravilna pa je bila ugotovitev o ponarejenem vizumu. Med notranjevarnostno preiskavo so namreč preko grških varnostnih organov ugotovili, da je bil vizum pravzaprav pristen. O nepravilnosti so na PU Kranj seznanili tožilstvo, ki je pred tem proti tujcu vodilo postopek. Njegov potni list, ki so mu ga takrat zasegli, pa so poslali ministrstvu za zunanje zadeve, ki bo poskrbelo, da ga bo lastnik dobil nazaj.

O nepravilnosti so na PU Kranj obvestili tudi posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva. Preiskava bo v tem delu ostala odprta, dokler ne prejmejo ugotovitev posebnega oddelka. Strokovni nadzor, ki so ga prav tako izvedli v enoti, pa drugih nepravilnosti ni pokazal.

Finančno upravo pa so seznanili z ugotovljenim sumom dela na črno. Uslužbencu je direktor PU Kranj izrekel pisno opozorilo. Tudi v tem delu bo preiskava ostala odprta do zaključka postopka na finančni upravi.

Glede rabe službenega vozila v letu 2016 pa je bila ugotovljena nepravilnost pri evidentiranju vožnje, so še pojasnili. Dvema uslužbencema so izdali pisno opozorilo direktorja policijske uprave. Disciplinskega postopka zoper njiju ne bi mogli več uvesti, ker so roki za to že zastarali. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen