Netanjahu Ganca pozval k oblikovanju vlade narodne enotnosti

0

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dva dneva po volitvah, ki niso prinesle jasnega zmagovalca, danes svojega glavnega tekmeca Benija Ganca pozval k oblikovanju vlade narodne enotnosti. Kot je sporočil Netanjahu, bi raje oblikoval desno vlado, a glede na izide to ni mogoče.

“Pred volitvami sem pozival k oblikovanju desne vlade. Žal rezultati volitev kažejo, da to ni mogoče. Ljudje se niso odločili za en blok. Posledično ni druge možnosti kot oblikovanje vlade enotnosti, tako velike, kot je mogoče,” je v video posnetku sporočil Netanjahu.

Ganca je pozval, naj se še danes srečata in dogovorita glede oblikovanja vlade, češ da nimajo pravice do še tretjih volitev letos, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ganc se na poziv še ni odzval, je pa pred tem tudi sam večkrat pozval k vladi enotnosti. Ni pa jasno, če bi pristal na tovrstno vlado, če bi bil v njej tudi Netanjahu, nad katerim visijo obtožbe korupcije.

Likud in ostale desne stranke, ki podpirajo Netanjahuja, so se strinjale, da bodo v morebitno koalicijo vstopale zgolj vse skupaj. Poleg tega je več članov Likuda javno povedalo, da ne obstaja nikakršna možnost menjava na njihovem čelu.

Dva dneva po že drugih parlamentarnih volitvah uradnih izidov še niso objavili, začasni izidi po 97 odstotkih preštetih glasov pa pripisujejo Netanjahujevi stranki Likud 31 sedežev v 120-članskem knesetu, Gancovi Modri in beli stranki pa 33. Upoštevaje vse zaveznike naj bi Netanjahuju uspelo sestaviti koalicijo iz 55 poslancev, Ganc pa ima podporo 57 poslancev, kar je v obeh primerih premalo za večino.

Pomembno vlogo pri sestavljanju vlade bi lahko odigral nekdanji obrambni minister Avigdor Liberman, čigar stranka Izrael Bejtenu je osvojila osem sedežev. Tretja najmočnejša sila v novem parlamentu pa so s 13 sedeži postale arabske stranke, ki so na tokratnih volitvah nastopile na skupni Združeni listi.

Izraelci so se v torek na volišča letos odpravili že drugič, saj zmagovalcu aprilskih volitev Netanjahuju ni uspelo sestaviti koalicije.

Kot je danes dejal izraelski predsednik Reuven Rivlin, bo naredil vse, da bi preprečil ponovne volitve. Njegova naloga bo sedaj izbrati, komu naj podeli mandat za sestavo vlade. Predloge glede tega mu bodo predložile vse parlamentarne stranke.

Glede prihodnje vlade so svoje mnenje podali tudi nekateri vodilni palestinski politiki. Palestinski predsednik Mahmud Abas se je denimo izrekel proti vnovični vladi pod vodstvom Netanjahuja. Palestinski zunanji minister Rijad al Maliki pa je po drugi strani novinarjem zatrdil, da so se za pogajalsko mizo pripravljeni usesti s komerkoli na čelu izraelske vlade. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen