Nemčija julija z novim padcem industrijske proizvodnje

0

Nemčija je julija zabeležila nadaljnje upadanje industrijske proizvodnje. Na mesečni ravni je bilo nazadovanje 0,6-odstotno, na letni pa celo 4,2-odstotno, je danes objavil nemški statistični urad Destatis. Nemčija, ki je močno odvisna od izvoza, tako vse bolj čuti upočasnjevanje rasti svetovne trgovine.

Obseg industrijskih naročil se je julija glede na julij lani skrčil za 5,6 odstotka, kar kaže, da tudi v prihodnje v povezavi z aktivnostjo industrijske proizvodnje ne gre pričakovati optimističnih številk.

“Industrijska aktivnost ostaja šibka,” je podatke danes v Berlinu komentiralo nemško ministrstvo za gospodarstvo. “Glede na šibek začetek drugega četrtletja in glede na to, da okrevanja industrijskih naročil še ni na vidiku, ni mogoče govoriti o boljših obetih,” besede predstavnikov ministrstva povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Nemško gospodarstvo temelji na izvozu in posledično visokemu zunanjetrgovinskemu presežku, kot taka pa je država posebej ranljiva za trgovinske konflikte, kakršen se odvija med ZDA in Kitajsko ter ZDA in Evropo. Za zdaj trgovinskega premirja med Washingtonom in Pekingom ni na vidiku.

Predelovalni industriji prav tako ne gredo na roko težave hitro rastočih trgov in zaplet okoli brexita. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen