Na Poljskem slovesnosti ob 80. obletnici začetka druge svetovne vojne; bombardiranje poljskega Wieluna 1. septembra 1939 je zahtevalo 1200 življenj

0

Poljska danes svetovne voditelje gosti na slovesnostih ob 80. obletnici začetka druga svetovne vojne, katerih namen je potrditi skupno zavezanost ohranjanju miru. A tudi na tem dogodku bo – tako kot na drugih mednarodnih srečanjih v zadnjem času – očitno, kako razklan je svet osem desetletij po največji moriji v zgodovini človeštva.

Danes mineva natanko 80 let, odkar je nacistična Nemčija z invazijo na Poljsko sprožila drugo svetovno vojno, ki je terjala 60 milijonov življenj.

V Varšavi ob obletnici pričakujejo delegacije iz več kot 40 držav. Prišlo bo več kot 250 visokih gostov, tudi kakih 20 predsednikov držav. Med njimi bo slovenski predsednik Borut Pahor, ki bo imel ob robu več dvostranskih srečanj.

Na Poljskem so pričakovali tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki bi moral s soprogo Melanio ob tem priti na uradni obisk, poleg poljskega in nemškega predsednika, Andrzeja Dude in Frank-Walterja Steinmeierja, pa nagovoriti zbrane na glavni slovesnosti na varšavskem trgu Pilsudski. A zaradi orkana Dorian, ki se približuje Floridi, je Trump obisk odpovedal, namesto njega pa bo v Varšavi podpredsednik ZDA Mike Pence.

Za razliko ob 70. obletnice Poljska tokrat v Varšavo zaradi vloge Rusije v konfliktu v Ukrajini ni povabila ruskega predsednika Vladimirja Putina. Očitna bo tudi odsotnost francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Bo pa po prvotno drugačnih informacijah na slovesnost prišla nemška kanclerka Angela Merkel. To, da se nemški kancler in predsednik skupaj udeležita nekega dogodka, je sicer neobičajno.

Po nagovorih na trgu Pilsudski bodo zbrani voditelji pozvonili z zvoncem miru, ki ga bodo ob tej priložnosti prinesli iz cerkve, porušene v mestu Wielun ob začetku druge svetovne vojne. Nato bodo zvonili zvonovi vseh varšavskih cerkva. Pozno popoldne se bodo državniki udeležili še uradnega sprejema in večerje v kraljevi palači, sledil bo slavnostni koncert.

Duda in Steinmeier bosta že pred slovesnostjo v Varšavi ob svitu obiskala Wielun, ki je bilo prvo mesto na celinski Poljski, v katerega so po napadu vdrle nemške sile, in se tam poklonila predvsem civilnim žrtvam.

V zgodnjih jutranjih urah bo slovesnost potekala tudi na polotoku Westerplatte v Gdansku, kjer so se pred 80 leti bili prvi boji. Tam bosta navzoča poljski premier Mateusz Morawiecki in podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je danes ob obletnici začetka druge svetovne vojne zaprosil Poljake za odpuščanje za vse grozote, ki so bile storjene med vojno. Spominu na začetek vojne pred 80 leti se je ob zori v kraju Wielun, kjer se je začel napad na Poljsko, poklonil skupaj s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo.

“Moj poklon žrtvam napada na Wielun. Moj poklon poljskim žrtvam nemške tiranije. Prosim vas za odpuščanje,” je dejal nemški predsednik v nemščini in poljščini.

V mestu Wielun je bil storjen prvi vojni zločin druge svetovne vojne. Nemška Luftwaffe je 1. septembra 1939 ob zori bombardirala to nebranjeno mesto, ki ni imelo nobenega vojaškega pomena. Ubitih je bilo okoli 1200 civilistov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Prve bombe so padle na mestno bolnišnico, ki je imela na strehi narisan velik rdeč križ. Okoli tri četrtine mesta je bilo porušenega.

Napad na mesto je bil del splošnega napada Nemčije na Poljsko, s čimer se je začela druga svetovna vojna. Med njo je bilo po vsem svetu ubitih okoli 60 milijonov ljudi, desetina od tega poljskih državljanov. Med njimi so bili trije milijoni Judov.

Poljski predsednik Duda je na komemorativni slovesnosti, ki so se je udeležili tudi predsedniki drugih evropskih držav, opozoril, da se je druga svetovna vojna začela z vojnim zločinom. “Kdo bi si mislil, da se bo druga svetovna vojna začela s takim grozljivim in barbarskim dejanjem (…) ki dejansko ni bilo vojaško dejanje, ampak teroristično dejanje, napad na običajne ljudi,” je dejal Duda.

“Ne moremo pozabiti na drugo svetovno vojno, pa četudi njene priče odhajajo (…) ker ne smemo dopustiti, da bi se to, kar se je zgodilo v Wielunu in kasneje v mnogih poljskih mestih, še kdaj ponovilo,” je še dodal Duda.

Hkrati pa se je zahvalil tudi Steinmeierju, ker je prišel na slovesnost. “Hvala vam za vašo prisotnost tu (…) da se bodo Nemci lahko podučili o tragediji Wieluna in njegovih prebivalcev in kako je bil videti začetek druge svetovne vojne,” je še dejal Duda.

Steinmeier je priznal, da dogodki v Wielunu v Nemčiji niso dovolj znani. Vendar pa sta kljub tragičnim zgodovinskim dogodkom skupaj z Dudo poudarila, da je treba s spravo med narodoma in državama nadaljevati. Sama sta vneta zagovornika sprave, sta zatrdila.

Prisotnost nemškega predsednika v Wielunu je oblika moralnega zadoščenja, soočanje s težko zgodovinsko resnico pa se krepi odpuščanje in gradi prijateljstvo, je še dejal Duda.

Steinmeier pa je še izrazil hvaležnost Poljski za pripravljenost na spravo, pa tudi za njena prizadevanja za svobodo, kar je, kot je izpostavil, pomagalo pri rušenju železne zavese, še poroča dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen