Možnosti za sodelovanje s Črno goro zlasti v energetiki in turizmu

0

Slovenija in Črna gora sta pomembni gospodarski partnerici, poslovne povezave pa si želita še okrepiti. S tem namenom so danes v Ljubljani pripravili slovensko-črnogorski forum, na katerem je več kot 120 gospodarstvenikov lahko slišalo, da državi največ možnosti za okrepitev sodelovanja vidita zlasti na področju energetike in turizma.

Forum je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju z javno agencijo Spirit in črnogorsko gospodarsko zbornico organizirala v okviru obiska črnogorske ministrice za gospodarstvo Dragice Sekulić z gospodarsko delegacijo v Sloveniji.

Predsednik črnogorske gospodarske zbornice Vlastimir Golubović je forum ocenil kot odlično priložnost za krepitev dvostranskega sodelovanja, so sporočili iz GZS. Slovenijo je označil kot aktivno promotorko širjenja EU na zahodnem Balkanu, od katere se lahko njegova država veliko nauči.

Generalna direktorica GZS Sonja Šmuc je uvodoma spregovorila o razvojnih trendih slovenskega gospodarstva. Kot je dejala, je blagovna menjava med Slovenijo in Črno goro v višini 114 milijonov evrov dokaj neuravnotežena, vendar verjame, da jo je v prihodnje mogoče bolj izravnati, seveda pa tudi okrepiti. Slovenija si je sicer zastavila ambiciozen cilj, da do leta 2025 doseže 50 milijonov evrov celotnega izvoza.

Golubović je izpostavil pomen tujih investicij v črnogorsko gospodarstvo. Danes je v Črni gori več kot 150 podjetij s slovenskim kapitalom, Slovenija pa je po obsegu neposrednih tujih naložb na 11. mestu. Vendar, kot je dejal Golubović, še obstaja prostor za krepitev sodelovanja. Zavzel se je za iskanje skupnih iniciativ in organizacijo različnih srečanj.

Med najpomembnejšimi sektorji, kjer vidi največ možnosti za sodelovanje, je Golubović izpostavil turizem, kmetijstvo, informacijsko tehnologijo, letalsko in cestno infrastrukturo, energetiko, pa tudi storitvene dejavnosti. Posebej se je dotaknil tudi razvoja upravljanja komunalnih odpadkov in odpadnih vod.

Po besedah ministrice Sekulić čutijo črnogorska podjetja visoko stopnjo zaupanja do slovenskih partnerjev. Strinjala se je z Golubovićem, da je Slovenija pomemben partner, čigar izkušnje in znanje lahko koristi pri nadaljnjem razvoju države in gospodarstva, tudi v smeri članstva v EU. Kot strateška področja je izpostavila turizem, energetiko in živilsko-predelovalno industrijo.

Podpredsednik črnogorske gospodarske zbornice Ivan Saveljić je poudaril konkurenčnost poslovnega okolja Črne gore, najnižje davčne stopnje v regiji ter poslovne cone s spodbudami na državni in lokalni ravni. Med potencialnimi investicijskimi priložnosti je med drugim navedel hitro cesto ob črnogorski obali, razvoj letališča Tivat, vetrne elektrarne ter hidroelektrarne. Izraba potencialov podmorskega energetskega kabla med Italijo in Črno goro bo spodbudila investicije tudi v proizvodne dejavnosti, je prepričan Saveljić, ki vidi številne možnosti za investicije tudi na področju turizma. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen