Madžarska pred ministri EU zavrnila obtožbe kršitev evropskih vrednot

0

Na zasedanju ministrov držav članic za evropske zadeve je v ponedeljek v Bruslju potekala prva obravnava v okviru postopka ugotavljanja morebitnih kršitev temeljnih evropskih vrednot in vladavine prave na Madžarskem. Na zaslišanju, ki je le prvi korak dolgotrajnega procesa, je Budimpešta znova zavrnila vse očitke.

Postopek zaradi kršitev temeljnih evropskih vrednot je septembra lani proti Madžarski sprožil Evropski parlament. Potrdil je namreč poročilo, ki državi na podlagi obtožb utišanja neodvisnih medijev in intelektualcev, odstranitve neodvisnih sodnikov, onemogočanja nevladnih organizacij in razmaha korupcije očita ogrožanje demokracije, pravne države in temeljnih pravic.

Parlament je s tem začel postopek za sprožitev 7. člena pogodbe EU, katerega skrajni ukrep je odvzem glasovalnih pravic Budimpešti. Postopek ugotavljanja morebitnih kršitev se je začel v ponedeljek, ko so o primeru za zaprtimi vrati razpravljali ministri za evropske zadeve.

Madžarska je na zasedanju vse očitke znova odločno zavrnila in jih označila za politično motivirane. “Znova smo pribiti na sramotilni steber, ker smo zavrnili množično priseljevanje. Kljub temu pa so dejstva na naši strani. Mi ščitimo Madžarsko,” je tik pred zasedanjem sporočila madžarska pravosodna ministrica Judith Varga.

“Ponosni smo, da smo s stoletji varovanja meja Evrope zaščitili njeno kulturo, dediščino, njen evropski način življenja. Danes počnemo isto,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še tvitnila Varga.

Francija in Nemčija sta medtem na zasedanju v skupni izjavi menili, da je slika, ki jo kaže poročilo Evropskega parlamenta, zaskrbljujoča. “Grožnje vladavini prava in temeljnim vrednotam na Madžarskem nas vse skrbijo,” sta med drugim zapisali.

Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki je pristojen za zaščito vladavine prava, je po srečanju potrdil močno zavezanost ohranitvi evropskih vrednot in poudaril, da bo to tudi prednostna naloga nove komisije, ki bo začela delo novembra in v kateri bo sam sicer postal podpredsednik za “evropski zeleni dogovor” in komisar za podnebno ukrepanje.

“Lahko zelo jasno povem, da se vsi tisti, ki menijo, da bo to konec določenega obdobja, ker bom svoj resor predal drugim kolegom v komisiji, in ki mislijo, da se s tem ta razprava zaključuje, popolnoma motijo,” je po poročanju spletnega portala Politico dejal Timmermans.

Kot je zaključila ministrica za evropske zadeve trenutno predsedujoče Finske Tytti Tuppurainen, je bilo zasedanje šele začetek obravnave primera. “V naslednjih tednih in mesecih se bomo odločili, kako naprej,” je dejala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP in dodala, da ministri puščajo odprte možnosti glede sankcij v skladu 7. členom pogodbe EU.

Odvzem glasovalnih pravic kot skrajni ukrep bi sicer terjal soglasje vseh držav članic, kar pa je spričo nasprotovanja nekaterih držav, na čelu s Poljsko, le malo verjeten scenarij. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen