Levica vam laže in vas zavaja!

2

Piše: dr. Vinko Gorenak

Zadnje dni je večina nepoznavalcev politike navdušena nad sporočilom stranke Levica, da ne bodo podprli proračuna, če ne bo ukinjeno plačevanje dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Seveda gre za okoli 35 evrov, ki jih plačujemo praktično vsi. To, da večini ne bo treba plačevati 35 evrov mesečno je pač nekaj dobrega, kaj pa je državni proračun, pa večino seveda sploh ne zanima. Kaj naj bi si mislil povprečni državljan? Ja nič drugega kot to, da bo naslednjič volil pač Levico. Toda kakšna zmota, kakšna prevara in kakšna napaka!

Najprej odgovor na vprašanje kdo bo plačal 35 evrov dodatnega zdravstvenega zavarovanja na posameznika, če jih posameznik ne bo? Najprej so to delodajalci, ki bodo z manjšimi plačami, vsaj v gospodarstvu, to prenesli na delavce, v nadaljevanju pa se izračuni Levice in koalicije že hudo razlikujejo.

Toda to še ni največja prevara. Največja prevara je napoved Levice, »da ne bodo podprli proračuna za leto 2020«, če dopolnilno zdravstveno zavarovanje ne bo ukinjeno. Ja kaj pa sprejetje proračuna pomeni za povprečnega državljana? Res je, da je sprejetje proračuna države vsakoletno najpomembnejše dejanje vlade in DZ, toda za preproste ljudi je to hudo imaginarna zadeva. In kakšna je realnost in resnica?

Če Levica proračuna za leto 2020 »ne bo podprla« bo ta seveda sprejet. Koalicija ima 43 glasov, računa lahko še na dva glasova manjšinskih poslancev, to pomeni, da ima 45 glasov. Opozicija pa ima 39 glasov. Če Levica proračuna za leto 2020 torej »ne bo podprla« (beri ne bo glasovala ali njeni poslanci ne bodo prisotni), in bodo prisotni prav vsi ostali poslanci, bo rezultat glasovanja 45 za proračun in 36 proti proračunu. Ta bo torej po tej logiki sprejet.

Prevara prve vrste s strani Levice torej. Če bi Levica železa proračun za leto 2020 zrušiti, bi morala glasovati »proti«. V tem primeru bi bil rezultat glasovanja 45 za in 45 proti in proračun bi padel.  Tega pa niso napovedali, napovedali so le »da ga ne bodo podprli«. To pa v praksi pomeni, da ne bodo glasovali ali bodo odšli iz dvorane, in proračun za leto 2020 bo sprejet.

Naj pa opozorim na še eno možnost. Rezultat glasovanja je lahko povsem drugačen od moje napovedi, če bi kdo od poslancev, na eni ali drugi strani, “zbolel” ali bi “nujno moral tja kamor še cesar gre peš”.

Št. komentarjev: 2
  1. Jagoda pravi

    No, tale kolumna pa je navadno strašenje. Smo se že naučili, kaj to pomeni, to je retorika desnice, ki si je letos že poskušala na poslanskih stolčkih zvišati plačo (bogsigavedi kaj ima to s proračunom, očitno nič). Prav tako ni res, da bodo zaradi tistih par sto evrov (pri svojih plačah, ne pri profitu podjetja!) znižali plače delavcem. Slovenec, kdo te zares obrača? Hvala, ne.

  2. bruh pravi

    naš levičar je vedno , ponavljam vedno, hnavski, lažnivi, divje nestrpni, mafijsko pokorni, ideološko opranoglavi post-komunistićni potencialno zločinski smrdeči pra sec ali svi nja….vedno..
    ajd….

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen