Letošnji evropski teden mobilnosti s sloganom “Gremo peš” v znamenju hoje

0

Pred vrati je evropski teden mobilnosti, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Letošnji bo s sloganom Gremo peš v ospredje postavil hojo kot eno od alternativ cestnemu motornem prometu. Številne dogodke na temo trajnostne mobilnosti bodo v prihodnjem tednu pripravili v 78 slovenskih občinah.

Namen evropskega tedna mobilnosti je osveščanje o trajnostni mobilnosti in zmanjševanje cestnega motornega prometa, saj ta v Sloveniji prispeva največji delež toplogrednih plinov. Letošnji bo spodbujal predvsem pešačenje. Kot so pred začetkom tedna mobilnosti zapisali na ministrstvu za infrastrukturo, nas hoja ne samo pripelje od točke A do točke B, ampak poskrbi tudi za minimalno raven fizične aktivnosti.

Pomanjkanje fizične aktivnosti prebivalcev zaradi pretirane rabe osebnih avtomobilov je po besedah koordinatorke evropskega tedna mobilnosti Polone Demšar Mitrovič velika težava sodobne družbe. “Ker se preveč zanašamo na avtomobile, so naše ulice polne pločevine, naš zrak je onesnažen, mi sami pa se veliko premalo gibamo. Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način,” je izpostavila.

Tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je opozorila, da v Sloveniji izmed vseh sektorjev največji delež toplogrednih plinov prispeva promet, od tega veliko večino cestni motorni promet. “Povečevanje emisij toplogrednih plinov pospešuje podnebne spremembe, zato je treba po naših najboljših močeh ukrepati. Uporabljati potovalne načine, kot so javni potniški promet, kolesarjenje in hoja, je do okolja veliko bolj prijazno,” je poudarila.

Pešačenje spodbujajo tudi na Inštitutu za politike prostora (Ipop) in izpostavljajo, da gre za najbolj naraven in praktičen način premikanja na kratke razdalje. Prav tako so prednosti pešačenja izpostavili na ministrstvu za zdravje. “Pešačenje in kolesarjenje sta lahko zelo prikladna načina, da povečamo količino celokupne dnevne telesne dejavnosti. K ohranjanju zdravja pripomore že pol ure vsakodnevne zmerne telesne dejavnosti. Z majhnimi spremembami lahko dosežemo pomembne rezultate,” so zapisali.

Številne občine bodo hojo spodbujale z organiziranimi sprehodi in kolesarjenji

Z namenom spodbujanja hoje pri vseh generacijah bo v organizaciji Pohodniškega društva Novo mesto 19. septembra potekal pohod po Novem mestu s štartom in ciljem na Glavnem trgu, na katerega vabijo tako otroke kot starejše.

V štajerski prestolnici bodo aktivni tudi kolesarji. Mariborska kolesarska mreža med drugim pripravlja zajtrk za kolesarje, s katerim bo nagradila vse, ki bodo kolesarili v šolo ali službo mimo njihove točke na Glavnem trgu.

Tudi v Ljubljani bodo organizirali več skupinskih sprehodov. Med drugim bo v torek potekal literarni sprehod po Ljubljani za otroke od 4. do 10. leta starosti in družine, 19. septembra pa bo četrtna skupnost Moste v sodelovanju s Šolo zdravja-skupina Kodeljevo organizira sprehod od gradu Kodeljevo do gradu Fužine.

V Krškem 18. septembra vabijo otroke osnovnih šol Jurija Dalmatina Krško, Adama Bohoriča Brestanica in XIV. divizije Senovo, da se skupaj s starši in starimi starši odpravijo na pohod do večnamenske poti skozi predor nekdanje ozkotirne železnice, kjer bodo izvedeli kaj več o zgodovini te železnice in gradnji predora, skozi katerega je že od leta 2016 urejena kolesarska steza.

Evropski teden mobilnosti primeren tudi za uvedbo trajnih ukrepov

Številne občine evropski teden mobilnosti izkoristijo tudi za sprejem trajnih ukrepov. V Velenju so v sklopu tedna mobilnosti že uvedli brezplačne prevoze za starejše in gibalno ovirane občane, nadgradili so obstoječi sistem izposoje koles Bicy, med drugim pa razvijajo mobilno aplikacijo Bicy, ki omogoča spremljanje stanja sistema za izposojo koles.

Tudi občina Novo mesto skozi leto aktivno sodeluje na vseh področjih trajnostne mobilnosti in jih še dodatno okrepi in predstavi v času evropskega tedna mobilnosti. Skupaj z ostalimi akterji izvaja dejavnosti, ki so vezane na področje šolskih poti in obvladovanja hitrosti vožnje in na izobraževanje. Že v času poletnih počitnic so izvedli tudi nekatera vzdrževalna in obnovitvena dela na šolskih poteh.

V Krškem si v skladu s celostno prometno strategijo prizadevajo predvsem nadaljevati s trajnostnim prometnim načrtovanjem. Na področju kolesarskih poti so med drugim uspeli pridobiti evropska sredstva za kolesarsko povezavo Krško-Kostanjevica na Krki, v načrtu je tudi povezava Senovo-Kozje in povezava Brestanica-Sotelsko-Krško za potrebe dnevne migracije.

Prestolnica nadaljuje z obnovo večjih prometnic, ki jih želi približati kolesarjem in pešcem. Tako med drugim prenavljajo površine za pešce in kolesarje ob Vodnikovi cesti, na Poljanski cesti in na Litijski cesti. Smernice, ukrepe in aktivnosti, ki jih na področju trajnostnega razvoja spodbuja EU, bodo sicer ta teden v Ljubljani osvetlili strokovnjaki s tega področja. Na okrogli mizi, ki bo 18. septembra v Ljubljani, bo sodelovala tudi evropska komisarska za promet Violeta Bulc, sodelujoči pa se bodo dotaknili tudi novih oblik trajnostne mobilnosti in razmišljali, kako vplivajo na varnost v prometu, družbo in okolje.

Vrhunec tedna mobilnosti dan brez avtomobila

Vrhunec evropskega tedna mobilnosti v več občinah predstavlja dan brez avtomobila, ko v krajih zaprejo določene prometnice. V prestolnici bodo zaprli del Slovenske ceste in Ceste slovenskih kmečkih uporov, ki vodi na Ljubljanski grad.

V Novem mestu bodo dan brez avtomobila obeležili na Glavnem trgu. Kot so zapisali na občini, gre za odlično obiskan dogodek s strani različnih starostnih skupin, predvsem pa se ga udeležijo vrtičkarji, šolarji, dijaki, ki se preizkusijo na številnih animacijskih napravah, izobraževalnih delavnicah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo trajnostno mobilnost in doprinesejo k osveščanju na tem področju in k širšemu znanju o varnosti v prometu.

Tudi novomeška občina bo omogočila brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi na vseh linijah. Ves mesec so na Turistično informacijskem centru Novo mesto na Glavnem trgu na voljo tudi kolesa za brezplačno izposojo. Občane spodbujajo k uporabi vse bolj priljubljenega sistema za izposojo koles GoNm, ki ga je občina letos razširila z devetimi novimi postajami in petinštiridesetimi električnimi kolesi.

V Velenju bodo dan brez avtomobila organizirali že v torek, 17. septembra, s prireditvijo na Rudarski cesti. V ta namen bodo med 7. in 14. uro zaprli del te ceste in na njej pripravili različne delavnice, kolesarski poligon za osnovnošolce, lutkovno predstavo, gibalni poligon za vrtčevske otroke, prav tako bodo postavili simulator varne vožnje. Na občini se ob tem nadejajo dobrega vremena, saj bo v primeru dežja prereditev odpadla.

Krška občina bo dan brez avtomobila zabeležila v petek 20. septembra. Mestni avtobus bo ta dan vozil brezplačno. V dopoldanskem času bodo na Cesti krških žrtev v starem mestnem jedru, ki bo ta dan od gostilne Murko do Hočevarjevega trga zaprta, ustvarjali najmlajši iz krških vrtcev in osnovnih šol. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen