Lek ustavlja naložbo v novo tovarno na Prevaljah, domačini zelo razočarani

0

Lek, ki sodi pod okrilje Novartisa, se je po poglobljeni analizi in preučitvi vseh možnosti odločil, da ne nadaljuje z naložbo v razširitev proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah. Vrnili bodo tudi prejeto državno spodbudo, so danes sporočili iz družbe, ki sicer v Sloveniji nadaljuje z vlaganji v nove tehnologije.

Temeljni kamen za naložbo v gradnjo dodatne Lekove tovarne na Prevaljah so položili aprila 2017. Po takratnih napovedih Leka je bilo predvideno, da bo prva redna proizvodnja v okviru nove tovarne stekla v drugi polovici leta 2020 in prinesla najmanj 140 novih delovnih mest.

Gradnja stavbe z dokončno ureditvijo ostrešja in fasade je bila zaključena do konca leta 2018, medtem pa so že spomladi tistega leta iz družbe sporočili, da je bila prekinjena dobava tehnologije za novo tovarno, kjer je bila predvidena klasična proizvodnja, saj da se je lokacija uvrstila med možne za kontinuirano proizvodnjo.

Vse od takrat so na Prevaljah čakali na informacije o prihodnosti tovarne, vmes pa je lani poleti Lek odstopil tudi od načrtovanega sofinanciranja prevaljske čistilne naprave, na katero bi se Lek priključil s svojimi komunalnimi vodami.

Danes so v Novartisu poudarili, da v Sloveniji krepijo naložbe v segmentu novih tehnologij. Hkrati s to usmeritvijo ter po poglobljeni analizi in proučitvi vseh možnosti so se odločili, da ne nadaljujejo z naložbo v razširitev proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah, kot je bilo sprva načrtovano.

“Novartis je kljub zmanjšanju povpraševanja na trgu generičnih zdravil, zlasti ameriškem, v zadnjih letih in novih tehnoloških potreb proučil vse možnosti, da bi uresničil načrtovano širitev. Izvedena analiza je sicer pokazala, da je objekt primeren za uvedbo tehnologije neprekinjene proizvodnje, vendar se je to pokazalo zgolj kot kratkoročna rešitev. Zato smo se odločili, da ne nadaljujemo z naložbo,” so zapisali.

Načrtovano naložbo v dodatne proizvodne prostore na Prevaljah, kjer je Lek s tovarno prisoten že več kot 40 let, so v lokalnem okolju ob položitvi temeljnega kamna pozdravili, tako zaradi obetajočih se novih delovnih mest kot tudi zaradi možnosti zaposlitve visoko izobraženega kadra.

Prav zaradi napovedanega odpiranja novih delovnih mest je Gimnazija Ravne skupaj z Lekom pripravila izobraževalni program farmacevtski tehnik, ki ga na Koroškem prej ni bilo, gimnazija pa ga je začela izvajati v šolskem letu 2018/2019, ko je bilo v program vpisanih prvih 32 dijakov.

Leku je država za naložbo, v celoti ocenjeno na 105 milijonov evrov, odobrila tudi sedem milijonov evrov državne spodbude, ki naj bi jih izplačali v treh letih. Družba je do zdaj prejela obrok v višini 1,5 milijona evrov in ta prejeta sredstva bodo zdaj skupaj s pripadajočimi obrestmi vrnili, so za STA pojasnili v Leku. Skladno s pogodbo, ki jo je Lek sklenil z gospodarskim ministrstvom, bodo sredstva vrnili najpozneje do konca septembra.

Nedavno so se pojavile neuradne informacije, da naj bi se za nakup novozgrajenega objekta na Prevaljah zanimalo eno najuspešnejših koroških podjetjih, izdelovalca startnih baterij in industrijskih celic Tab Mežica, ki razmišlja o zagonu proizvodnje litij-ionskih baterij v Sloveniji. Na petkovi novinarski konferenci direktor Taba Bogomir Auprih teh informacij ni ne potrdil ne zanikal.

V Novartisu na vprašanje, kaj bodo naredili z novo zgradbo, odgovarjajo, da se še odločajo. Kot so navedli, v okviru svoje globalne strategije nenehno proučujejo vse proizvodne lokacije po svetu. “Novartis želi namreč zagotoviti, da bo imel tudi v prihodnje ustrezne proizvodne zmogljivosti, s katerimi bo lahko zadostil tržnim potrebam in podpiral svoj nabor izdelkov v razvoju, zato se vedno bolj usmerja v nove tehnologije,” so navedli v družbi.

Tako je tudi v Sloveniji, kjer je Novartis doslej v Lek vložil več kot 2,3 milijarde evrov in velja za največjega tujega naložbenika pri nas. Tako v Bioloških učinkovinah Mengeš gradi nov objekt za proizvodnjo bioloških učinkovin za biološka in podobna biološka zdravila. Projekt v vrednosti 38 milijonov evrov v Slovenijo prinaša proizvodnjo originatorskih bioloških učinkovin z visoko dodano vrednostjo, poudarjajo v družbi.

V Farmacevtskih učinkovinah Mengeš so v sodobnem obratu za proizvodnjo inovativnih farmacevtskih učinkovin (v katerega je Novartis leta 2016 vložil 28 milijonov evrov) že uspešno uvedli proizvodnjo treh Novartisovih inovativnih učinkovin iz razvojnega centra v Baslu, v prvem letošnjem polletju podprli dve ključni lansiranji novih Novartisovih zdravil in bili izbrani za proizvodnjo nove inovativne učinkovine za zdravilo – to bo, tako v Novartisu, že četrta inovativna učinkovina, ki se bo proizvajala v Mengšu.

Novartis sicer v Sloveniji redno zaposluje več kot 4200 ljudi. Na Prevaljah v proizvodni enoti, ki se uradno imenuje Antiinfektivi Prevalje, v obstoječi tovarni od leta 1988 izdelujejo širokospektralni antibiotik, ki ga letno izdelajo več kot pol milijarde tablet in izvažajo na 60 trgov. V tovarni je nekaj več kot 260 zaposlenih. V 2018 so začeli na Koroškem izdelovati tudi novo obliko pediatričnih disperzibilnih tablet tega širokospektralnega antibiotika.

Na Koroškem so razočarani, ker se je Lek odločil ustaviti naložbo v razširitev svojih proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah. Župan Matic Tasič je spomnil, da so si obetali več sto delovnih mest, direktorica tamkajšnje gospodarske zbornice Aleksandra Gradišnik pa je dejala, da so naložbe gospodarstva vitalnega pomena za nadaljnji razvoj Koroške.

Tasič je odločitev Leka označil kot izjemno negativno. “Nad njo smo zelo razočarani, sploh ob upoštevanju tega, kakšne so bile priprave in koliko smo šli vlagatelju na roko,” je dejal za STA. “Danes je žalosten dan – ne le za Prevalje, temveč za celo Mežiško dolino in Koroško,” je poudaril.

Po njegovih besedah so bili ves čas prepričani, da “tako eminentna družba, kot je Novartis”, naložbe ne bo ustavila sredi njene izvedbe. “Menili smo, da si družba s takim ugledom ne bo privoščila tega, da v postavitev hale vloži več kot 30 milijonov evrov, potem pa projekt ustavi. To je po mojem mnenju neresno s strani odgovornih,” je dejal župan Občine Prevalje.

Spomnil je, da je razširitev Lekovih proizvodnih zmogljivosti na Prevaljah obetala več sto delovnih mest. “Tega za zdaj ni več videti,” je dejal. Prepričan je sicer, da bo lokacija zanimiva za drugega vlagatelja.

Kot dodatno škodo je izpostavil dejstvo, da je Gimnazija Ravne na Koroškem prav s pomočjo in zaradi potreb Leka uvedla srednješolski izobraževalni program farmacevtski tehnik. “To se zdaj postavlja pod vprašanje,” je dejal.

“Za celotno Koroško je vsaka naložba vitalnega pomena in seveda si na Koroškem želimo uspešnih naložb,” pa je za STA povedala Gradišnikova. Podrobnosti o Lekovi odločitvi za ustavitev naložbe v drugo tovarno na Prevaljah na GZS Koroški gospodarski zbornici ne poznajo, direktorica pa upa, da bo Lek svoje poslovne načrte, kakršnikoli že so, izpeljal v dobrobit regije.

“Namreč, vsi ti njihovi načrti so tesno povezani s celotnim družbenim okoljem regije in mogoče je zdaj čas, da spet izpostavimo pomen tretje razvojne osi na Koroškem,” je še dejala Gradišnikova. Tudi investitorji namreč pričakujejo, da jim okolje regije ponudi ugodne razvojne razmere, je dodala.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen