Kurz po premočni zmagi na volitvah: Pogovarjali se bomo z vsemi parlamentarnimi strankami

0

Vodja Avstrijske ljudske stranke (ÖVP), ki je na današnjih parlamentarnih volitvah močno slavila, Sebastian Kurz je napovedal, da se bodo o oblikovanju koalicije pogovarjali z vsemi parlamentarnimi strankami. Zeleni so medtem zahtevali radikalne spremembe pri ÖVP, da bodo razmislili o sodelovanju.

Kurz, ki je od decembra 2017 do maja letos vodil vlado ÖVP in svobodnjakov (FPÖ), je napovedal, da želi kar se da spoštljivo sodelovanje z vsemi strankami. Pred svojimi privrženci je poudaril, da je pred štirimi meseci parlament njegovi vladi izglasoval nezaupnico, “danes pa so nas ljudje znova izvolili”.

Povedal je, da je današnji dan zgodovinski za ÖVP, ki ni še nikoli zmagala s tolikšno prednostjo. Dodal je, da je “prevzet” in da ni pričakoval takšnega uspeha. ÖVP je na današnjih volitvah glede na rezultate vzporednih volitev osvojila 37 odstotkov glasov, medtem ko jih je pred dvema letoma 31,5.

“Zmanjkuje mi besed, pa sem redko brez besed,” je še poudaril. Zahvalil se je tudi članom svoje stranke.

Veselje je danes preplavilo tudi tabor Zelenih, ki so se po dveh letih znova uvrstili v parlament. Osvojili naj bi med 12 in 14 odstotkov glasov, kažejo vzporedne volitve. Imeli pa bodo 27 poslancev.

ÖVP in Zeleni bi skupaj v 183-članskem parlamentu tako imeli 98 poslancev in že se pojavljajo ugibanja, da bi bila to najboljša koalicijska kombinacija. A vodja Zelenih Werner Kogler je že sporočil, da bodo o koalicijskem sodelovanju z ljudsko stranko razmislili zgolj v primeru radikalne spremembe glede na usmeritev vlade ÖVP in FPÖ, in sicer predvsem na področjih okolja in boj proti revščini. “Potrebujemo znak preobrata,” je poudaril. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen