Juncker: Johnson ni predstavil uresničljivih alternativ

1

Srečanje predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in britanskega premierja Borisa Johnsona se je danes v Luxembourgu končalo brez otipljivega napredka. Johnson tudi ni pripravil nobene uresničljive alternative severnoirskemu varovalu v sporazumu o brexitu, so sporočili iz komisije.

Juncker je tudi poudaril, da je odgovornost na strani Velike Britanije, da predloži “pravno operativno rešitve, ki so kompatibilne z ločitvenim dogovorom”.

“Predsednik Juncker je tudi poudaril pripravljenost in odprtost komisije, da preuči, ali bi tovrstni predlogi izpolnili cilje varovala. Takih predlogov pa zaenkrat ni bilo,” so še sporočili iz komisije.

Današnje srečanje Junckerja in Johnsona je njuno prvo, odkar je Johnson julija postal britanski premier.

Viri na Downing Streetu so današnje srečanje označili za del prizadevanj, v okviru katerih bi izpogajali dogovor o brexitu pred vrhom EU, ki bo 17. in 18. oktobra. Po poročanju britanskega BBC so zatrdili tudi, da Johnson ni pripravljen podaljšati roka za brexit, ki je predviden za 31. oktober.

Juncker je sicer po srečanju poudaril, da bo oktobrski vrh EU pomemben mejnik. Ostalih 27 članic povezave ostaja enotnih, so še poudarili v Bruslju. Juncker bo sicer o poteku priprav na brexit v sredo poročal tudi Evropskemu parlamentu v Strasbourgu. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Kaj bluzi stari?. Saj ga noben ni volil. Birokrat.
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen