“Teža Slovenije” v EU: Janezu Lenarčiču dokaj nepoznan in manj pomemben resor za krizno upravljanje

2

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je slovenskemu komisarskemu kandidatu Janezu Lenarčiču zaupala resor za krizno upravljanje, piše v organigramu, pravkar objavljenem v Bruslju. V sedanji komisiji obstaja resor za humanitarno pomoč in krizno upravljanje, ki ga vodi Ciprčan Hristos Stilianides.

Nov kolegij bo imel osem podpredsednikov. Nizozemec Frans Timmermans bo izvršni podpredsednik za zelene teme, Danka Margrethe Vestager bo izvršna podpredsednica za digitalne teme. Latvijec Valdis Dombrovskis bo izvršni podpredsednik za gospodarske teme. Vsi trije bodo obenem komisarji. Timmermans bo komisar za podnebno ukrepanje, Vestagerjeva bo še naprej komisarka za konkurenco, Dombrovskis pa komisar za finančne storitve.

Preostali podpredsedniki so Španec Josep Borrell, ki je obenem visoki zunanjepolitični predstavnik, Čehinja Vera Jourova, ki bo komisarka za vrednote in transparentnost, Grk Margaritis Schinas, ki bo komisar za zaščito evropskega načina življenja, Slovak Maroš Šefčovič, ki bo komisar za medinstitucionalne odnose, in Hrvatica Dubravka Šuica, ki bo komisarka za demokracijo in demografijo.

Francozinja Sylvie Goulard je dobila resor za notranji trg, Madžar Laszlo Trocsanyi resor za soseščino in širitev, Irec Phil Hogan resor za trgovino, Italijan Paolo Gentiloni resor za gospodarstvo.

Slovenski evropski poslanci so se na dodelitev resorja za krizno upravljanje kandidatu za komisarja iz Slovenije odzvali različno. Štirje poslanci iz vrst SD in LMŠ so odločitev pozdravili, v vrstah EPP pa je zaslediti tudi ocene, da z resorjem ni mogoče biti zadovoljen in da očitno ni med najpomembnejšimi, saj je bil omenjen med zadnjimi.

Dodelitev resorja za upravljanje s krizami in humanitarno pomoč slovenskemu kandidatu je dobra izbira, saj ima Lenarčič kot preizkušen diplomat nedvomno vse potrebne izkušnje in znanje, je ocenila Tanja Fajon (SD/S&D). Odločitev nove predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen je pozdravila, saj gre po njenem za izjemno pomembno področje, ki pokriva pomoč tako državam članicam EU kot tudi po svetu pri naravnih in drugih katastrofah, tako s humanitarnim delom kot z zajetnimi finančnimi sredstvi.

Sloveniji se po njenem prepričanju posredno odpira priložnosti, da okrepi svojo vlogo na mednarodnem parketu, posebej v času predsedovanja EU v drugi polovici 2021. Lenarčič bo, če bo potrjen na zaslišanjih v Evropskem parlamentu, neposredno sodeloval tudi s podpredsednikom Evropske komisije, pristojnim za močnejšo Evropo v svetu oziroma evropsko diplomacijo, s španskim socialistom Josepom Borrelom. Fajonova je “zelo zadovoljna” tudi z odločitvijo, da je najpomembnejši projekt EU, nov zeleni dogovor, zaupan prvemu kandidatu socialne demokracije Fransu Timmermansu.

Da je Ursula von der Leyen ponudila zanimivo kadrovsko sestavljanko, slovenski kandidat pa da je dobil resen in zahteven resor, na katerem bo lahko nadaljeval svoje delo, ki ga je začel v Varšavi, je ocenil Milan Brglez (SD/S&D). Obenem pa je izrazil zaskrbljenost, da je hrvaška kandidatka Dubravka Šuica dobila resor za demokracijo, glede na to, da vsi kazalniki mednarodnih agencij kažejo, da se stopnja demokratičnosti na Hrvaškem v zadnjih 10 letih progresivno slabša.

Z zanimanjem bomo spremljali, katere bodo pristojnosti in naloge komisarja za krizno upravljanje, se je na Twitterju odzvala Romana Tomc (EPP/SDS). Glede na to, da gre za nov resor, lahko samo ugibamo, je dodala in ocenila, da očitno resor ni med najpomembnejšimi, saj ga je von der Leynova omenila med zadnjimi, brez vsebinskih pojasnil.

Tudi Milan Zver(SDS/EPP) se je odzval na Twitterju ter zapisal, da “z dodeljenim resorjem ne moremo biti zadovoljni – ne predstavlja dodane vrednosti”. Glavno vprašanje po njegovem pa je, ali bo nova predsednica Evropske komisije zagotovila, da bo ta komisija, bolj kot prejšnja, pri svojem delu upoštevala demokratično voljo volivcev.

Irena Joveva in Klemen Grošelj (RE/LMŠ) sta v skupni izjavi resor, dodeljen Lenarčiču, ocenila kot dobro izbiro. EU je prva na svetu, ko gre za humanitarno pomoč in reševanje kriznih situacij, zato je po njunem dodelitev tega resorja ne le velika odgovornost, ampak tudi veliko priznanje, tako za komisarskega kandidata kot za samo Slovenijo.

To področje pridobiva tako na pomenu kot na veljavi, sta med drugim poudarila. Gre za področje s pomembno humanitarno, a tudi zunanjepolitično dimenzijo, s čimer bo posredno tudi Slovenija aktivno prispevala k enemu od najpomembnejših zunanjepolitičnih ciljev EU: ambiciji okrepiti vlogo unije v svetu in hkrati še bolj izpostavljati temeljni vrednoti EU, kot sta solidarnost in človečnost, sta poudarila Joveva in Grošelj.

Kar se tiče celostne ocene prihodnje komisije, pa je po njunem treba počakati še na zaslišanja pred pristojnimi parlamentarnimi odbori. “Želiva pa na tem mestu poudariti, da meniva, da tudi v tem primeru velja, da (lahko) človek naredi funkcijo in ne funkcija človeka.”

Franc Bogovič (EPP/SLS) je Lenarčiču čestital za nominacijo in mu zaželel uspešno delo. Po njegovem gre za zahteven in odgovoren resor. “V Evropi poznamo več vrst kriz, od migrantske do okoljske. Zaradi neprizanesljivega okolja se pogosteje srečujemo s požari, poplavami in potresi, zato mu zagotovo ne bo zmanjkalo dela na tem področju,” je ocenil.

Resor po njegovi oceni ponuja priložnost, da bo Evropa varnejša in se bodo ljudje počutili varne, za Slovenijo pa je to tudi velika priložnost, da ponudi izkušnje, ki jih ima s sistemom zaščite in reševanja in so zelo uspešne. “Slovensko gasilstvo, na primer, je lahko zgled Evropi za organizacijo sistema zaščite in reševanja. Verjamem, da bo gospod Lenarčič pri svojem delu to tudi uporabil in izkoristil ter Slovenijo še bolj uveljavil v evropskem prostoru,” je poudaril Bogovič. (sta/ured)

Št. komentarjev: 2
  1. muco pravi

    … ha, ha, ko bo vsekala kriza, bo to ti naj bolj iskana “peršona” v evropi….

  2. muco pravi

    A se meni zdi, al toti tu bol na široko gleda, tak ko ovi notranji minister za migiče..

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen