Iran tudi po odhodu Boltona zavrača možnost srečanja med Rohanijem in Trumpom

0

Teheran je danes zavrnil možnost srečanja med iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem in njegovim ameriškim kolegom Donaldom Trumpom, dokler bodo ZDA ohranjale sankcije. Visoki iranski predstavnik je to sporočil, potem ko je Bela hiša po torkovi odslovitvi svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona izrazila pripravljenost za tovrstne pogovore.

Tako ameriški državni sekretar Mike Pompeo kot finančni minister Sveten Mnuchin sta v torek, potem ko je moral iz administracije oditi Bolton, zagovornik politike trde roke do Irana, dala vedeti, da bi se bil Trump brezpogojno pripravljen srečati z Rohanijem.

Oba sta poudarila tudi, da bodo ZDA nadaljevale politiko maksimalnega pritiska na Iran, kar pomeni sankcije. Idejo za srečanje med iranskim in ameriškim predsednikom je prejšnji mesec na vrhu skupine držav G7 sprožil francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je stopil na čelo evropskih prizadevanj za razelektritev napetosti med Iranom in ZDA.

A iranski predstavnik pri ZN Madžid Taht-Ravanči je v pogovoru, ki ga je danes objavila iranska tiskovna agencija Irna, ponovil, da bi do srečanja med Rohanijem in Trumpom lahko prišlo le, če bi Washington končal z “ekonomskim terorizmom” in torej odpravil vse sankcije proti Teheranu.

Taht-Ravanči je dodal še, da bi moralo vsakršno tovrstno srečanje potekati v okviru skupine velikih sil, ki so leta 2015 skupaj z Iranom dosegle sporazum o njegovem jedrskem programu.

“Prostora za pogajanja ne bo, dokler bo obstajal ekonomski terorizem ameriške vlade in dokler bodo iranskemu ljudstvu vsiljene te krute sankcije,” je za Irno dodal iranski odposlanec pri ZN.

V zvezi z odslovitvijo Boltona je povedal, da je to notranja stvar ZDA. “Stališč o notranjih vprašanjih ne podajamo,” je dejal.

Po njegovih besedah bi bilo za zdaj tudi še prezgodaj ocenjevati, kakšno vpliv bo imel odhod Boltona na odnose med ZDA in Iranom. “Ali se bo ekstremistična politika ZDA spremenila ali ne, je odvisno od več dejavnikov v ameriški zunanji politiki,” je menil Taht-Ravanči. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen