Grčiji se v torek obeta stavkovni val

0

Na grške ulice se bodo v torek podali protestniki, ki nasprotujejo politiki nove konservativne grške vlade. Mnogi zaposleni bodo stavkali. Med njimi bodo tudi mornarji, zato bodo vsi trajekti za 24 ur ostali v pristaniščih. Motena bosta tudi železniški in avtobusni promet. Sindikati že napovedujejo nove stavke.

Vlada premierja Kiriakosa Micotakisa po mnenju sindikatov, ki so pozvali k protestom, z načrtovanimi zakonodajnimi spremembami uvaja množične varčevalne ukrepe in posege v pravice delavcev. Vladni program rasti po njihovih navedbah prinaša spremembe v korist delodajalcev, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Sindikati so ob protestih pozvali k splošni stavki. Z dela bodo po napovedih med drugim odkorakali javni uslužbenci, zdravniki in mornarji. Krovno združenje slednjih PNO je napovedalo, da bodo od torka od šeste ure zjutraj do srede do šestih zjutraj vsi trajekti ostali v pristaniščih.

Združenje lastnikov potniških ladij SEEN je PNO pozvalo, naj o napovedi stavke še enkrat premisli. “Opozarjamo, da bi stavkovna aktivnost v turistični sezoni vodila v resne težave; predvsem za turiste in druge tuje obiskovalce,” so navedli po poročanju grških medijev. Dodali so, da se zakonodajne spremembe na mornarje bistveno ne nanašajo.

Grški mediji vsem potnikom, ki so že kupili vozovnice za trajekte, priporočajo, naj se za več informacij obrnejo na svojo potovalno agencijo ali pristojne v trajektnih pristaniščih. Če bo njihova plovba zaradi stavke odpovedana, so upravičeni do vračila kupnine.

Po napovedih bosta motena tudi železniški in avtobusni promet. Podrobnosti glede tega niso znane – sindikati pričakujejo občasne prekinitve dela in posamezne odpovedi voženj.

Sindikati napovedujejo nove stavke, če bo parlament s postopkom za sprejem zakonodajnih sprememb nadaljeval. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen