Gazprom zgradil že čez 80 odstotkov plinovoda Severni tok 2

0

Družba Nord Stream 2, ki je v lasti ruskega plinskega velikana Gazprom, je zgradila že 1989 kilometrov plinovoda Severni tok 2, kar predstavlja 81 odstotkov celotne trase, so danes po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočili iz Gazproma.

Trasa plinovoda Severni tok 2 bo potekala od ruske obale pod Baltskim morjem do nemške obale. Plin – letno naj bi se ga v Nemčijo iz Rusije po dveh ceveh steklo 55 milijard kubičnih metrov – naj bi po plinovodu po prvotnih načrtih stekel do konca tega leta, a se bo časovnica zagotovo zamaknila v leto 2020. Projekt je vreden 9,5 milijarde evrov.

Dvocevni plinovod bo Rusijo in Nemčijo neposredno povezal prek voda Rusije, Finske, Švedske, Danske in Nemčije, s čimer se bo izognil Ukrajini, s katero ima največja država na svetu številna nesoglasja in spore.

Kritiki Severnega toka 2 opozarjajo, da bo Evropa z njim bolj odvisna od ruskega plina. Prav tako menijo, da projekt škoduje državam na vzhodu EU in partnericam, kot je Ukrajina.

Družba Nord Stream 2 se je zaradi zaostrenih pravil EU glede plina julija že obrnila na Sodišče EU. V podjetju so namreč prepričani, da so ukrepi unije diskriminatorni ter očitno pripravljeni in sprejeti z namenom, da se omeji projekt, ki bi Evropo s plinovodom povezal z Rusijo.

EU je namreč aprila sprejela direktivo, po kateri pravila, ki veljajo za interne plinovode v uniji, veljajo tudi za plinovode, ki vodijo v tretje države ali prihajajo iz njih. Spremembe naj bi Evropski komisiji omogočile večji nadzor nad plinovodi, evropska zakonodaja naj bi bila s tem bolj dosledna, transparentnost okrepljena ter pravna varnost za investitorje in uporabnike plinske infrastrukture večja. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen