Dorian na Bahamih terjal najmanj sedem žrtev

0

Število žrtev divjanja orkana Dorian na Bahamih se je povzpelo na sedem. Kot je sporočil premier otočja Hubert Minnis, sta poškodbam podlegla dva od 25 ljudi, ki so jih prepeljali na zdravljenje na otok New Providence. Dorian se je nad Bahami zadržal dva dneva, zdaj pa se oslabel približuje vzhodni obali ZDA.

Minnis je dejal, da lahko pričakujejo še več mrtvih. Ob tem je dodal, da trenutno število žrtev temelji na prvih informacijah po pregledu razmer na otoku Abaco. Kmalu pričakujejo tudi prvo oceno za otok Grand Bahama, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Grand Bahami naj bi bili pod vplivom orkana še nekaj ur, čeprav gladina morja upada, lahko na tem otoku in Abacu še naprej pričakujejo visoke valove. Dorian je na severnem delu Bahamov močno poškodoval ali uničil več kot 13.000 domov.

Dorian je medtem oslabel v orkan druge stopnje, saj je hitrost vetrov padla na največ 175 kilometrov, je sporočil nacionalni center za orkane (NHC) v Miamiju. Se je pa hkrati povečal, tako da orkanski vetrovi segajo okoli 95 kilometrov od očesa viharja.

Orkan je pridobil tudi hitrost in se zdaj premika za okoli devet kilometrov na uro. Pred tem je bil dva dneva skoraj nepremičen nad Bahami, ki jih je dosegel v nedeljo kot orkan pete stopnje.

Vihar je v torek spremenil smer, kar pomeni, da se bo Florida verjetno izognila neposrednemu udarcu. Po napovedih NHC naj bi se Dorian v sredo ponoči po krajevnem času nevarno približal vzhodni obali Floride in Georgie, v petek zjutraj pa naj bi se približal ali dosegel obalo Južne in Severne Karoline. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen