Dan slovenskih lekarn letos posvečen zdravju jeter

0

Obeležujemo 15. dan slovenskih lekarn, ki je letos posebej posvečen zdravju jeter. Največji žlezi v telesu, ki odstranjuje škodljive snovi, škoduje pretirano uživanje alkoholnih pijač, lahko pa tudi določena zdravila, prehranska dopolnila in zdravilne rastline.

Dejavniki tveganja za bolezni jeter so uporaba prepovedanih drog, menjavanje spolnih partnerjev, debelost in jetrne bolezni v družini. Po besedah glavne urednice knjižice O pravilni in varni uporabi zdravil – Zdravila in jetra Maše Koritnik Zadravec, je posluževanje nekaterih metod “razstrupljanja” jeter lahko nevarno. O tem in drugih napotkih za zdravje jeter se vsi zainteresirani lahko izobrazijo ob knjižici, ki sta jo ob letošnjem dnevu slovenskih lekarn izdala lekarniška zbornica in farmacevtsko društvo. Knjižica je na voljo v lekarnah in na spletu.

Obolenja jeter kažejo nespecifični simptomi, kot so hujšanje, pomanjkanje teka, slabost, bruhanje, rahlo povišana telesna temperatura in splošna oslabelost, piše v knjižici. Ker so znaki bolezni jeter lahko dolgo prikriti ali nejasni, je diagnoza velikokrat postavljena, ko bolezen že zelo napreduje. Preventiva je zato pri ohranjanju zdravja toliko pomembnejša.

“Delovanje jeter se na prvi pogled zdi samoumevno, zato jim skrb pogosto namenimo prepozno, šele ob bolezni,” je na ponedeljkovi novinarski konferenci dejala predsednica sekcije farmacevtov javnih lekarn pri farmacevtskem društvu Miroslava Abazović.

Napačna izbira zdravilnih učinkovin, zdravilnih rastlin in prehranskih dopolnil lahko poslabša splošno stanje jetrne bolezni ali privede do hujših zapletov. Pred uporabo zdravil, zdravilnih rastlin in izdelkov iz njih ter prehranskih dopolnil je zato koristno posvetovanje z zdravnikom ali s farmacevtom.

Koritnik Zadravčeva je opozorila tudi na tvegano kupovanje prehranskih dopolnil po nepreverjenih poteh, na primer npr. preko neznane spletne strani. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen