Črno na belem prek novele ZFPPIPP-F: Vlada Alenke Bratušek je izključno kriva, da se je Jankovićevi družini omogočil odpis 29 milijonskega dolga!

14

Izbris Jankovićevega dolga v višini 29 milijonov evrov je omogočila zakonodaja, ki jo je sprejela koalicija strank Pozitivna Slovenija, Socialni demokrati, Državljanska lista in Demokratična stranka upokojencev Slovenije. In ne pozabimo, da je bil sedanji predsednik vlade Marjan Šarec takrat še član Pozitivne Slovenije.

V medijih se v zvezi z odpisom dolga družini Janković pojavljajo netočni zapisi, da je SDS glasovala za zakon, ki je družini Janković omogočil izbris dolga.

Pri SDS so danes spomnili: “Za razumevanje oziroma ugotovitev ali gre pri institutu poenostavljene prisilne poravnave za »luknje v zakonu« ali pa za zlorabo sodne veje oblasti v korist družine Janković   je bistvenega pomena zgodovina sprejetja instituta poenostavljene prisilne poravnave in pa ključna zakonska določba, ki vpliva na položaj upnikov – to je v kolikšnem odstotku in času mora biti upnik poplačan, da se poenostavljena prisilna poravnava sploh lahko prične.

Ta ključna določba je bila predlagana v noveli Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP-D), ki ga je v zakonodajni postopek februarja 2011 vložila skupina poslank in poslancev PS SDS s prvopodpisanim poslancem Jožetom Tankom. V omenjeni noveli zakona je bilo predlagano, da mora s predlogom prisilne poravnave dolžnik upnikom ponuditi v prvem letu najmanj 70%, v drugem letu pa ostanek poplačila oziroma odložitve plačil terjatev. Predlagano določbo so takratne koalicijske stranke Socialnih demokratov, ZARES, DeSUS in LDS v drugi obravnavi amandmirale in določile, da mora s predlogom prisilne poravnave dolžnik upnikom ponuditi najmanj 50% poplačilo v obdobju, ki ne sme biti daljše od štirih let.

Ob noveli ZFPPIPP-D s strani poslanske skupine SDS je bil v zakonodajnem postopku hkrati obravnavan tudi vladni predlog zakona s to določbo, ki je bila nato v tretji obravnavi sprejeta soglasno s podporo vseh takratnih parlamentarnih strank.

Aprila 2013 je takratna vlada Alenke Bratušek v parlamentarni postopek vložila novelo Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP-E). V noveli ZFPPIPP-E je uvedla oziroma določila postopek poenostavljene prisilne poravnave, glede poplačila upnika pa je določila oziroma spremenila zgolj to, da morajo upniki v prvem do tretjem letu vsako leto prejeti najmanj četrtino plačila, četrto leto pa ostanek plačila. S to novelo zakona, ki je uvedla institut postopka poenostavljene prisilne poravnave in so jo podprle vse parlamentarne stranke, se položaj upnikov v postopkih prisilnih poravnav ni v ničemer poslabšal. S to novelo zakona se torej ni “naredilo luknje v zakonodaji”, ki bi omogočala zlorabo instituta poenostavljene prisilne poravnave, kot pogosto poročajo nekateri mediji.

“Luknja v zakonodaji” se je ‘zgodila’ z naslednjo novelo ZFPPIPP, ki jo je vlada Alenke Bratušek v zakonodajni postopek vložila novembra 2013 (novela ZFPPIPP-F). V njej je določila črtanje ključne določbe pogoja 50 odstotnega poplačila upnika, da se prisilna poravnava sploh lahko prične.

V nadaljnjem zakonodajnem postopku je poslanska skupina SDS vložila amandma, da bi se takšna določba črtala, vendar jo je takratna koalicija strank Pozitivna Slovenija (član katere je bil tudi današnji premier Marjan Šarec), Socialni demokrati, Državljanska lista in Demokratična stranka upokojencev Slovenije zavrnila. Omenjene koalicijske stranke so bile tudi edine, ki so zakon novembra 2013 v tretji obravnavi podprle in od takrat v prisilnih poravnavah ni več pogoja obveznega 50 odstotnega poplačila upnikov.

Šele s tem se je dejansko določilo, da je lahko odpis terjatev oziroma dolgov tudi v višini 99,9%. Črtanje te določbe je bil tudi predpogoj, da je družina Janković sploh lahko izvedla postopke poenostavljenih prisilnih poravnav svojih družb.”

Št. komentarjev: 14
 1. linke pravi

  totalna državljanska vojna reši “mogoče ” to deželo ,ki je talec udbomafijske rdeče kaste .

 2. raft pravi

  Ko je postala premierka ni to proslavila s Slovenci in po slovenskih običajih. Proslavila je v balkanski krčmi po balkansko z balkanci.

 3. raft pravi

  Kovač o aferi Bratušek: Glasovanja na dopisnih sejah bi bilo mogoče izpodbijati na sodišču
  ——————-
  Sodniki, če vam Bavconovi zakoni kažejo pot do vaše penzije, se zahojsajte na prvo vejo!!!

 4. Konrad pravi

  Ta babura je naredila toliko škode, da je res pravi čudež, da se še najdejo kreteni, ki so volili njeno bedno stranko. Verjamem, da bodo še ti do naslednjih volitev spregladali in baburo nagnali na odpad politične zgodovine.

 5. Matej pravi

  Lopov lopovu drži vrečo – to je zgodba čarovnice in posiljevalca!

 6. raft pravi

  Je zahodnoevropska civilizacija v zatonu? Se je polno izživela ter kot človeški in vsak organizem naravno pričakuje svoj konec, kar neizbežno velja za vse prejšnje civilizacije in kulture?
  —————————-
  510 milionov nas je, pa vendar …………., da se ne moremo med seboj razmnoževati brez genetskih anomalij. Kdo za hudiča je lahko EU voditelje prepričal v to, kar počnejo? Naj živi Viktor Orban in njemu podobni.

  1. haapy yack pravi

   hoj
   Kdo? Familija Rdečega ščita, ki je privatiziral USA Fed, ECB, Medanrodni monetarni fond (MMF)…
   boditevcvetju

 7. Tone pravi

  Nesposobna je bila kot PV, nesposobna je kot ministrica. A vedno je bila pokvarjena in koruptivna.

 8. Peter pravi

  Točno tako! Bratušica je omogočila Zorangutanu, da varno okrade upnike in se mu ne bo nič zgodilo. Od tega pa tudi sama pošteno pokasirala.

 9. linke pravi

  s čarovnico na grmado!

 10. Sandi pravi

  Fuj bratušek, fuj janković!

 11. muco pravi

  no zej pa bo. Zanima ki je ova ta mala štabna kuzla, ki tiši ta velke krogece skozi tamale?

 12. Sadra pravi

  Ve no nid moni, vi nid tajm.
  Mislim, da je sedaj lahko jasno vsakemu.

 13. Sadra pravi

  In kolikor vem je svoj “zanat” začela s tepihi…..
  To je tako, ko tepiharco spustiš v parlament.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen