Bruselj za begunce iz Venezuele namenja 10 milijonov evrov pomoči

0

Evropska komisija bo namenila dodatnih 10 milijonov evrov v podporo venezuelskim beguncem in migrantom v državah, na katere najbolj vpliva venezuelska kriza. Sredstva bodo namenili sosednji Kolumbiji, kamor se je zateklo največ venezuelskih beguncev, Ekvadorju in Peruju, so danes sporočili iz Bruslja.

Sredstva bodo namenjena registraciji migrantov in beguncev, podpori ukrepom za zmanjševanje napetosti in tveganja za nasilje z gostiteljskimi skupnostmi ter zaščiti žensk, deklet in fantov pred trgovino z ljudmi ter spolnim in delovnim izkoriščanjem.

Na današnjem srečanju s kolumbijskim predsednikom Ivanom Duquejem v Bogoti bo visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini govorila o problemih, s katerimi se sooča Kolumbija kot država z največ begunci iz Venezuele. Po zadnjih ocenah se je v državo zateklo skoraj 1,5 milijona Venezuelcev, Bogota pa se že sooča s pomanjkanjem sredstev za njihovo oskrbo.

Zaradi trajajoče gospodarske in politične krize so Venezuelo po podatkih Združenih narodov zapustili več kot štirje milijoni ljudi.

Mogherinijeva, ki je v okviru latinskoameriške turneje v sredo obiskala Mehiko, je že pozvala vlado venezuelskega predsednika Nicolasa Madura in opozicijo k obnovi pogajanj za konec dolgoletne krize v državi. Maduro je pogajanja z voditeljem opozicije in samooklicanim začasnim predsednikom Juanom Guaidojem v začetku avgusta prekinil zaradi novih sankcij ZDA. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen