Bodimo junaki srca: Pred svetovnim dnevom srca pozivi k zdravemu načinu življenja

0

Pred nedeljskim svetovnim dnevom srca, ki poteka pod geslom Bodimo junaki srca, je v Ljubljani potekala osrednja prireditev, na kateri so se vrstili pozivi k zdravemu načinu življenja. Mimoidoči so se lahko seznanili, kako paziti na svoje zdravje, kako ukrepati v primeru težav, izmerili pa so si lahko tudi krvni tlak in raven holesterola v krvi.

Na prireditvi na Prešernovem trgu v Ljubljani je bilo danes precej pestro. Ljudje, predvsem starejši, so stali v vrsti za merjenje krvnega tlaka, ravni holesterola in sladkorja v krvi, organizatorji, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, pa so pripravili tudi prikaz telovadbe, primerne za srčne bolnike, in oživljanja za odrasle, malčke in dojenčke, tudi z defibrilatorjem.

Obolevnost zaradi bolezni srca in ožilja je po navedbah društva še vedno zelo velika, med ženskami pa so še vedno glavni morilec. Vedno bolj se tudi kaže, da je še veliko možnosti pri preprečevanju nastanka srčno-žilnih bolezni.

Predsednik društva Matija Cevc je za STA izpostavil predvsem pomen zdravega načina življenja: “Treba se je umiriti, vse delati po meri, hoditi čim več, zdravi so tudi kratki teki. Jesti je treba po pameti, izogibati se je treba nezdravim življenjskim navadam, piti veliko vode.”

Izvajali so tudi meritve gleženjskega indeksa, s katerimi ugotavljajo, kako prehodne so žile na nogah, ali grozi strdek, gangrena. Meritev je priporočena za vse starejše, pa tudi za mlade, če so kadilci, imajo kakšne pridružene bolezni ali pa se s težavami sooča kdo v družini, je povedala Jasna Jukič Petrovčič iz društva.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen