Bliža se sejem elektronike IFA v Berlinu

0

Za navdušence nad tehnološkimi igračkami se bliža eden najpomembnejših dogodkov leta. Na sejmu IFA v Berlinu, ki danes odpira vrata za novinarje, bodo predstavili najnovejše dosežke s področja zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov. Sejem velja za pravi magnet za obiskovalce, saj jih vsako leto naštejejo več kot 240.000.

Razstavljalci na sejmu, ki bo za širšo javnost odprt od 6. do 11. septembra, obljubljajo predstavitev cele vrste tehnoloških novosti s področja zabave, informiranja in komunikacij. Med temi velja letos izpostaviti predvsem umetno inteligenco, denimo za glasovno upravljanje naprav, ter novi standard mobilne telefonije 5G. Videti bo tudi veliko število televizorjev z ultra visoko ločljivostjo 8K.

Z več kot 1800 razstavljavci na 180.000 kvadratnih metrih razstavnih površin velja IFA za enega najpomembnejših sejmov s področja elektronike na svetu.

Tako kot že nekaj let bo na sejmu IFA tudi letos marsikateri razstavni prostor v znamenju pametnega doma in povezljivosti naprav, ki jih imamo doma. V anketi organizatorke sejma, družbe GFU, je 79 odstotkov vprašanih menilo, da inteligentna povezanost gospodinjskih aparatov omogoča udobno življenje.

Umetna inteligenca bo v zabavni elektroniki in pri gospodinjskih aparatih, kot so pralni stroji in sušilni aparati, povzročila “majhno, tiho revolucijo”, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal direktor sejma Jens Heithecker. “Umetna inteligenca bo v prihodnje vgrajena v vsako napravo, a o tem ne bomo razmišljali, pač pa se nam bo zdelo samoumevno,” je dodal.

Povezane naprave med seboj izmenjujejo informacije, lahko beležijo osebne navade in dajejo predloge za izboljšanje ali optimizacijo ter jih tudi izvajajo. S tem povezane naprave omogočajo uporabnikom prihranek časa, zmogljivosti in virov. S številnimi aplikacijami ponujajo nasvete, na primer o varčevanju z energijo ali negi perila, pa tudi prehranske nasvete in recepte.

Večina današnjih televizorjev z ločljivostjo 4K, ki ponuja štirikrat več slikovnih pik kot HD, velja danes že za standard. Letos pa utegnejo največji v panogi, kot so Samsung, Sony in LG, na stojnicah sejmišča v Berlinu prikazati tudi televizorje s še ostrejšo sliko, 8K. To tehnologijo želijo pred olimpijskimi igrami v Tokiu prihodnje leto uveljaviti predvsem japonski proizvajalci.

Proizvajalcem pametnih telefonov in ponudnikom omrežij bo sejem IFA omogočil, da potrošnikom predstavijo prednosti super hitrega mobilnega omrežja 5G. To je sicer za zdaj na voljo le v peščici držav, o množičnosti uporabe zato še ni mogoče govoriti. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen