V špansko eksklavo Ceuta v Afriki vdrlo 150 migrantov

0

V špansko eksklavo Ceuta na severu Afrike je davi vdrlo okoli 150 migrantov. Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil tiskovni predstavnik tamkajšnjih oblasti, so migranti zgodaj davi prišli čez ali skozi šest metrov visoko dvojno ograjo med Ceuto in Marokom. Pri tem je bilo poškodovanih 12 policistov, ki so jim to poskusili preprečiti.

Po navedbah španskih medijev jih je nekaj ograjo preplezalo, večini pa je uspelo vdreti skozi vrata ograje. Skupno je ograjo poskušalo prestopiti 250 ljudi, ki so za to izkoristili jutranjo meglo. Vsi so iz podsaharske Afrike, večinoma iz Gvineje. Več osebam so nudili zdravniško pomoč zaradi poškodb zaradi rezilne žice na ograji.

Španski eksklavi Ceuta in Melilla v Maroku predstavljata edino kopensko mejo EU z Afriko. Posledično sta ozemlji tarča migrantov, ki si želijo vstopa v EU ter redno plezajo čez visoko ograjo ob meji, plavajo ob obali ali se skrivajo v vozilih, ki prečkajo mejo. Ko so na ozemlju Španije, jih odpeljejo v sprejemno središče za migrante, kjer lahko zaprosijo za azil.

Od začetka leta je v Melillo vstopilo 2756 migrantov, v Ceuto pa 671, kar je 18,1 odstotka manj kot leta 2018, kažejo podatki španskega notranjega ministrstva. Današnji vdor je prvi uspešen letos. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen