V programu 25. festivala v Sarajevu več filmov slovenskih ustvarjalcev

0

V tekmovalnem dokumentarnem programu 25. Sarajevskega filmskega festivala bo svetovno premiero doživel celovečerni film Hči Camorre režiserja Siniše Gačića. V programu Fokus bo prikazan novi film Damjana Kozoleta Polsestra, v programu Avant Premiere Gala pa bo prvič predstavljena nova slovenska nadaljevanka Jezero, nastala po knjigi Tadeja Goloba.

Sarajevski filmski festival bo potekal od 16. do 23. avgusta. Kot prvi na sporedu bo v tekmovalnem dokumentarnem programu premierno prikazan dokumentarec Hči Camorre režiserja Siniše Gačića, nastal v slovensko-italijanski koprodukciji. Observacijski dokumentarec predstavlja zgodbo Cristine Pinto, ki je bila kot mladoletnica obsojena na 24 let zapora zaradi sodelovanja v oboroženi mafijski organizaciji.

Gačić je dejal, da je bil film Hči Camorre, katerega slovenski koproducent je Studio Maj, dolgoleten projekt, ki sta ga s scenaristko Anko Pirš snemala od leta 2014. “V dokumentarnem filmu se nisem toliko ukvarjal s fenomenom neapeljske mafije, bolj sem se osredotočil na osebne izzive protagonistke, ki se je morala po dolgi zaporni kazni preizkusiti v vlogi mame, babice in partnerke,” so režiserjeve besede povzeli na Slovenskem filmskem centru (SFC). Na projekciji v Sarajevu bo Gačić prisoten z ekipo.

V programu Fokus s filmi iz regije, ki so že doživeli premiere na pomembnih filmskih festivalih, bo po svetovni premieri v tekmovalnem programu festivala v Karlovih Varih prikazan novi film Damjana Kozoleta z naslovom Polsestra. Film je nastal v produkcija Vertiga v sodelovanju z makedonskimi in srbskimi koproducenti, festivalske projekcije v Sarajevu pa se bo udeležil tudi Kozole.

Med kakovostnimi dramskimi nadaljevankami iz regije pa bo v programu Avant Premiere Gala prvič predstavljen 1. in 2. del slovenske dramske nadaljevanke Jezero, ki nastaja po istoimenski uspešnici, po scenariju pisatelja Goloba, Matevža Luzarja, Mihe Hočevarja ter Srđana Koljevića. Glavno vlogo inšpektorja Birse igra Sebastian Cavazza, njegovo sodelavko Tino pa Nika Rozman. V nadaljevanjih nastopajo še številni znani slovenski igralci. V Sarajevo bodo na premiero odpotovali režiserja Luzar in Klemen Dvornik ter glavna igralca.

Sarajevski filmski festival bo 16. avgusta odprla svetovna premiera filma Sin v režiji Ines Tanović. Film je nastal sodelovanju koproducentov iz Hrvaške, Romunije, Slovenije in Črne Gore. Slovenski koproducent je Monoo.

V Sarajevu bodo prikazali tudi dve uspešni slovenski manjšinski koprodukciji. V programu Fokus bo predstavljen film Bog obstaja, ime ji je Petrunija makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske, katerega slovenski koproducent je Vertigo, ter film Šivi srbskega režiserja Miroslava Terzića, katerega slovenski koproducent je Nora Productions.

V bosansko-hercegovski program je vabljen slovenski film Igram, sem režiserja Miroslava Mandića (producent Filmostovje), ki se je v Sarajevu že predstavil marca na Dnevih slovenskega filma, ob njem pa še hrvaški film Moj dedi je padel z Marsa, pri katerem je slovenski koproducent Senca studio.

Na koprodukcijski tržnici Cinelink bo predstavljen celovečerni dokumentarni projekt Antigona režiserja Janija Severja, programa Talents Sarajevo pa se bodo udeležili štirje mladi slovenski ustvarjalci – igralka Mia Skrbinac, režiserka Urška Djukić, direktor fotografije Fabris Šulin in montažer Lukas Miheljak. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen