V Nagasakiju pozivi vladi, naj podpiše pogodbo ZN o prepovedi jedrskega orožja

1

Tri dni po Hirošimi so na grozovitost atomske bombe danes opozorili še v Nagasakiju. Župan mesta Tomihisa Taue je danes ob obletnici pozval japonsko vlado, naj čim prej podpiše in ratificira pogodbo ZN o prepovedi jedrskega orožja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Kot edina država na svetu, ki je izkusila opustošenje jedrskega orožja, mora Japonska čim prej podpisati in ratificirati pogodbo o prepovedi jedrskega orožja,” je pozval župan na spominski slovesnosti.

Podobno je že v torek na slovesnosti v Hirošimi pozval tamkajšnji župan Kazumi Matsui.

Pogodbo je podpisalo 122 držav, a med njimi ni tistih, ki imajo jedrsko orožje v svojem arzenalu. Prav tako še ni stopila v veljavo, saj je še ni ratificiralo potrebnih 50 držav.

Vsakoletne slovesnosti se je danes poleg preživelih udeležil tudi premier Shinzo Abe.

Obletnica jedrskih napadov poteka ravno v tednu po propadu pogodbe o prepovedi nameščanja jedrskih raket srednjega dosega (INF). Taue je tako opozoril, da je v svetu ponovno prisotno prepričanje, da so lahko jedrske rakete uporabne. “Jedrske bombe so zgradili ljudje in odjeknile so nad glavami ljudmi. Zato lahko jedrsko orožje uniči dejanje človeške volje,” je dodal.

V Nagasakiju je druga in doslej zadnja uporaba jedrskega orožja v vojni pred 74 leti takoj terjala okoli 40.000 smrtnih žrtev, skupno pa naj bi posledice zahtevale še 70.000 življenj.

Nad mestom je 9. avgusta 1945 eksplodirala bomba z imenom Fat man ali Debelinko s plutonijevo sredico. Tri dni prej so ZDA na 300 kilometrov oddaljeno Hirošimo odvrgle atomsko bombo iz obogatenega urana, imenovano Little Boy ali Deček.

Šest dni po napadu na Nagasaki, 15. avgusta 1945, je Japonska razglasila kapitulacijo, s čimer se je druga svetovna vojna končala tudi v Aziji in na Pacifiku.

Zaradi posledic obeh bomb je po ocenah do decembra 1945 umrlo skupaj več kot 200.000 ljudi. Zaradi zakasnelih vplivov radioaktivnega sevanja ljudje obolevajo in umirajo še danes. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. Lucija pravi

    Daj Trump vrzi eno na Teheran, da naše ženske nehajo hoditi polgole po cestah.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen