V akciji poostrenega nadzora hitrosti na cestah več kot 3000 kršitev

0

Policisti so prejšnji teden v času nacionalne preventivne akcije Hitrost ugotovili več kot 3000 kršitev. Največ prekoračitev hitrosti je bilo v naseljih, so danes za STA pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU).

“V času trajanja akcije med 12. in 18. avgustom so policisti ugotovili 3048 kršitev prekoračitev hitrosti. Od tega je bilo 334 kršitev izven naselja, 222 kršitev na avtocestah in hitrih cestah ter 2492 kršitev v naselju. Izrekli so tudi 207 opozoril,” pravijo na GPU.

Šlo je za tretji in zadnji del nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki jo izvajata Agencija za varnost prometa in policija. Ker je neprilagojena hitrost še vedno glavni vzrok za prometne nesreče, so policisti po vsej državi poostreno preverjali, ali vozniki upoštevajo omejitve hitrosti.

V letošnjem letu policisti beležijo poslabšanje prometne varnosti, tovrsten trend pa se kaže tudi na področju prometnih nesreč, do katerih prihaja zaradi neprilagojene hitrosti, saj je letos zaradi neprimerne ali neprilagojene hitrosti umrlo 31 ljudi, kar predstavlja 47 odstotkov vseh umrlih. V enakem obdobju lanskega leta je zaradi hitrosti življenje izgubilo 22 ljudi.

Kot so ob začetku akcije zapisali na spletni strani policije, želijo z akcijo umiriti hitrosti v prometu in vplivati na zavedanje ljudi, da lahko z zmanjšanjem hitrosti vožnje že za nekaj kilometrov na uro pomembno zmanjšajo tveganje za nastanek prometnih nesreč in težo njihovih posledic. S poostrenim nadzorom želijo voznike opozoriti, naj bodo bolj pozorni na predpisane omejitve.

Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti cest dobre. Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, zato vozijo hitreje. V času dopustov je tudi promet gostejši, zato lahko do nesreče pride hitreje. Policisti zato pozivajo, naj se vozniki na pot odpravijo spočiti, naj gredo od doma pravočasno in naj bodo v prometu strpni in umirjeni.

Dolgoročno želijo s podobnimi akcijami vplivati na udeležence v prometu, da bi spremenili svoj slog vožnje v bolj defenzivnega in umirjenega z upoštevanjem šibkejših udeležencev v prometu. Za lastno varnost lahko največ naredijo vozniki sami, in sicer z doslednim spoštovanjem cestnoprometnih predpisov ter ohranjanjem hitrosti v dovoljenih mejah. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen