Salvinijeva Liga namerava vložiti nezaupnico proti Conteju

0

Desna Liga notranjega ministra Mattea Salvinija namerava v senat vložiti pobudo za glasovanje o nezaupnici proti premierju Giuseppeju Conteju. Tako bi tudi formalno končali koalicijsko sodelovanje s populističnim Gibanjem pet zvezd, potem ko je v četrtek Salvini pozval k predčasnim volitvam.

Kot so danes pojasnili pri Ligi, preveč blokad škoduje Italiji, “ki se mora namesto tega vrniti v gospodarsko rast in mora zato čim hitreje na volišča”. “Kdor izgublja čas, škoduje tej državi,” so dodali.

Če bi Conteju parlament izglasoval nezaupnico, bi tudi formalno propadlo zavezništvo sprtih koalicijskih strani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Salvini je v četrtek pahnil vlado v krizo, za to pa izkoristil neuspelo pobudo gibanja za zaustavitev gradnje železniške proge, ki jo podpira Liga. Notranji minister je v četrtek dal jasno vedeti, da ne vidi več prihodnost za to vlado in da bi morali Italijani čim prej na volišča.

Nestrankarski Conte je vodji Lige v četrtek očital, da želi le kovati dobiček iz priljubljenosti stranke.

V prihodnjem tednu bi se lahko sestali vodje poslanskih skupin ter s počitnic v Rim poklicali poslance in senatorje. Po pisanju dpa bi lahko o nezaupnici glasovali okoli 20. avgusta. Conte bi lahko sicer tudi sam kadarkoli predsedniku države Sergiu Matttarelli predložil svoj odstop, a je že napovedal, da ima raje parlamentarno pot.

V primeru nezaupnice pa ostane končna beseda Mattarelli. Preden bi razpisal predčasne parlamentarne volitve, bi lahko predsednik preučil, ali obstaja v parlamentu kakšna druga večina. Če v parlamentu ne bi uspeli oblikovati druge večine, mora zahtevati razpust parlamenta, volitve pa bi lahko potekale 60 dni po razpustitvi, pojasnjuje dpa.

Salvini naj bi razmišljal, da bi volitve potekale 13. oktobra, pri čemer bi morali parlament razpustiti do 13. avgusta, piše časnik Corriere della Sera. A je to glede na številne postopke malo verjeten termin volitev, bolj verjetno bi te lahko bile konec oktobra ali v novembru. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen