Salvini izpostavil 80-odstotni padec števila migrantov

0

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je v četrtek dejal, da je po zaslugi njegove “obsedenosti z migracijami” število migrantov, ki so prispeli v Italijo, v zadnjem letu dni upadlo za 80 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Očitno je moja obsedenost prinesla rezultate,” je še dejal Salvini na novinarski konferenci po letnem srečanju načelnikov italijanskih policijskih uprav.

“Z upadom migracij za 80 odstotkov v letu dni smo zmanjšali število mrtvih in pogrešanih, zmanjšali smo število prošenj za azil,” se je pohvalil Salvini in dejal, da so s prihrankom lahko zaposlili 8000 pripadnikov varnostnih sil.

Italijanski premier Giuseppe Conte je v četrtek v odprtem pismu Salviniju kritiziral njegovo obsedenost s priseljevanjem, omejeno na zaprtje pristanišč. “Srečen sem zaradi svoje obsedenosti,” je novinarjem dejal Salvini in dodal, da so mu številne države čestitale za prizadevanja v boju proti nezakonitemu priseljevanju, med njimi Izrael, ZDA, Brazilija in Nemčija.

Glede na letno poročilo, ki ga je v četrtek objavilo italijansko notranje ministrstvo, se je na obali Italije v zadnjih 12 mesecih izkrcalo 8691 migrantov, kar je 80 odstotkov manj kot v prejšnjih 12 mesecih. Največ, 36,8 odstotkov, jih je izplulo iz Tunizije, 22,3 odstotka jih je na pot čez Sredozemlje šlo iz Libije, 21 odstotkov iz Turčije, 10,8 odstotkov iz Grčije ter 9,1 odstotka iz Alžirije.

Konec julija je bilo v Italiji 105.142 migrantov, kar je 34 odstotkov manj kot pred letom dni. Število prošenj za azil pa se je v letu dni zmanjšalo za 56 odstotkov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen