Potapljajoča mesta: Ne gre samo za azijska in afriška mesta, temveč celo za prestolnico ZDA – Washington

0

Džakarta

Oblasti v Indoneziji so že večkrat govorile o tem, da bo država preselila svoje glavno mesto, deloma tudi zato, ker se potoplja v Javansko morje.

Džakarta je zaradi naraščajoče gladine morja in prevelikega pridobivanja podzemne vode eno izmed najhitreje potapljajočih se mest na svetu, kot je ugotovil World Economic Forum.
Vendar to ni edino mesto v težavah. Tu je še nekaj drugih, ki so prav tako ogroženi.

Houston

Houston kakor Džakarta tone že desetletja in tudi tukaj gre krivdo deloma pripisati prekomernemu črpanju podzemne vode.

Houston Chronicle je poročal, da so deli houstonskega okrožja Harris, od 20-ih let prejšnjega stoletja potonili kar za 10 do 12 čevljev (približno 3 metre!), nanašajoč se na podatke ameriškega geološkega zavoda. Območja se še naprej pogrezajo kar za 2 inča na leto (5 centimetrov!).

Zakonodajalci so že leta 1975 poskušali rešiti to težavo in ustanovili okrožje s posebnim namenom, ki naj bi uredil črpanje podzemne vode. Toda težava se še vedno pojavlja pri zasebnih vodnjakih in dobavitelji vode še naprej izkoriščajo vodonosnike.

Lagos 

Mesto Lagos leži na obali Nigerije, zgrajeno je delno na celini, deloma na nekaterih bližnjih otokih. To je tudi najbolj naseljeno mesto v Afriki.

Njegova lega je še posebej nagnjena k poplavam, obala pa je že podvržena eroziji. Z višanjem morske gladine zaradi globalnega segrevanja je mesto vedno bolj ogroženo.
Ena od študij iz leta 2012 je pokazala, da bo dvig morske gladine za samo približno 3 do 9 čevljev (približno 1 do 3 metre) imel katastrofalne posledice na človeške dejavnosti v teh območjih.
Letno ločena študija iz letošnjega leta je pokazala, da bi se lahko svetovna gladina morja do konca tega stoletja dvignila za več kot 6 čevljev (2 metra).

New Orleans 

Mesto je občutljivo za naraščajočo morsko gladino, saj je bilo zgrajeno na rahli zemlji in je bilo postavljeno zelo blizu obale. New Orleans – tako znanstveniki – se ugreza 0,39 inča (1 centimeter) na leto. 
Peking
Študija iz leta 2016 je pokazala, da se Peking na nekaterih območjih na leto potopi kar za 4 inče (10 centimetrov).
Raziskovalci pravijo, da je vzrok za potapljanje mesta izčrpavanje podzemne vode, podobno kot v Džakarti in Houstonu.
Peking, ki sicer ni obalno mesto, se v veliki meri zanaša na podzemno vodo kot svoj glavni vir vode. Voda se je nabirala mnogo let, vendar je njeno črpanje zemljo izsušilo in povzročilo, da se je ta stisnila – kar je vodilo do vgrezanja mesta.
Washington
Washington kot ameriška  prestolnica je eno najpomembnejših mest v ZDA in prav tako – tone.
Raziskave iz leta 2015 kažejo, da se bo Washington v naslednjih 100 letih pogreznil za 15 centimetrov.
A za razliko od Džakarte ugrezanje Washingtona nima nič z vodonosniki ali z naraščajočo morsko gladino, temveč se to dohaja zaradi ledene ploskve iz zadnje ledene dobe. Miljo visoka ledena ploskev je namreč potisnila ozemlje za zalivom Chesapeake naprej.
Ko se je pred več tisoč leti ledena plošča stopila, se je zemlja spet umirila. Zdaj raziskovalci verjamejo, da območje postopoma tone, in da gre za proces, ki bi lahko trajal tisoč let.
A tudi morski nivo v zalivu Chesapeake narašča, kar lahko povzroči še dodatne težave.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen