Poljska obeležuje 75 let od junaške varšavske vstaje

0

Poljska bo danes s številnimi slovesnostmi obeležila 75. obletnico začetka varšavske vstaje proti nemški okupaciji med drugo svetovno vojno. Osrednje slovesnosti v Varšavi se bo udeležil tudi nemški zunanji minister Heiko Maas.

Varšavska vstaja leta 1944 je bil največji oborožen upor proti nemški okupaciji v tedanji Evropi. Vstaja se je pričela 1. avgusta 1944 kot del vsesplošnega narodnega upora. Ocene tega upora so na Poljskem sicer še vedno sporne. Za nekatere je varšavska vstaja simbol junaštva in poskus, da bi se poljska prestolnica osvobodila z lastnimi silami, za druge pa zgolj nesmiselna akcija, ki je zahtevala preveč človeških življenj.

Poljaki so se med varšavsko vstajo 63 dni bolj ali manj bojevali sami. Zavezniki so jim pomagali zgolj z nekaj pošiljkami, ki so jih odvrgli iz zraka.

Po prvotnih načrtih naj bi sicer vstaja trajala le nekaj dni, dokler ne bi prišla na pomoč rdeča armada tedanje Sovjetske zveze. A sicer hiter sovjetski prodor se je tedaj zaustavil v predmestjih Varšave.

Pomoč Poljakom v boju z Nemci naj bi ustavil sam sovjetski voditelj Stalin, ker naj bi imel vstajo za nezakonito, pripadnike vojske poljske vlade v izgnanstvu, ki je začela z vstajo, pa celo za fašiste. Pripadniki rdeče armade so pred 75 leti bolj ali manj z one strani Visle opazovali, kako so nemške sile nasilno zadušile vstajo.

Vstaja se je brez sovjetske pomoči nadaljevala vse do 2. oktobra, ko je bila dokončno krvavo zadušena. V spopadih je padlo 18.000 poljskih vojakov. Hkrati je umrlo med 120.000 in 200.000 civilistov, večina v nemških množičnih pobojih po umikih enot poljske vojske. Nemška vojska je zabeležila 17.000 smrtnih žrtev. V bojih za Varšavo je bila docela uničena skoraj četrtina vseh stavb v mestu.

Po koncu vstaje pa so nemške čete sistematično požigale še preostale stavbe v mestu, meščane pa so izgnali ali poslali v koncentracijska taborišča. Šlo je za zelo nasilno kaznovalno akcijo, katere namen je bilo svarilo pred morebitnim posnemanjem ali novim uporom. Do januarja 1945, ko je rdeča armada končno vkorakala v mesto, je bila Varšava praktično porušena do tal. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen