Ni izgovorov: Tudi jeseni ne smemo pozabiti na redno telesno vadbo!

0

Redna telesna dejavnost pomembno vpliva na splošno dobro počutje in zdravje. Zato je pomembno, da jeseni, ko se začne šola in se spremeni tudi tempo na delovnem mestu, ne pozabimo na redno vadbo. Prav pomanjkanje časa namreč Slovenci najpogosteje uporabijo kot izgovor, da ne telovadijo, kažejo podatki Eurobarometra.

“Telesna dejavnost ima ugodne vplive na številne dejavnike zdravja in lahko pomembno zmanjša obolevnost in smrtnost”, je za STA povedala nacionalna promotorka zdravja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Brigita Zupačič-Tisovec.

Redno in zadostno gibanje je še posebej pomembno pri otrocih ter mladostnikih, saj vpliva na njihov celostni razvoj. Pri otroku in mladostniku, ki se bo redno ter dovolj gibal, bo to pozitivno vplivalo na razvoj in zdravje kosti, sklepov, mišic, srca, žilno-dihalnega sistema, živčnih povezav ter motoričnih sposobnosti. Pri odraslih pa z vadbo vzdržujemo in preprečujemo propad posameznih struktur. Telesna dejavnost pozitivno vpliva tudi na razvoj in ohranjanje kognitivnih sposobnosti.

“Človek, ki obvlada svoje telo, je s podobo svojega telesa bolj zadovoljen, kar pozitivno vpliva na njegovo samopodobo,” je poudarila Brigita Zupačič-Tisovec.

Redna vadba krepi imunski sistem in preprečuje zgodnji začetek večine kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, kapi, visok krvni tlak, sladkorna bolezen tipa 2, osteoporoza, rak debelega črevesa ter rak prsi. Izboljša pa tudi spanec. Skupaj z ustrezno prehrano redna vadba varuje tudi pred prekomerno telesno težo.

Ni pomembno le, da je oseba telesno dejavna v vseh obdobjih svojega življenja, temveč tudi, da je telesna dejavnost redna, primerno intenzivna in da traja dovolj dolgo. Prav zato je telesna dejavnost, ki nas veseli, naložba v zdravje,” je še dodala.

Jeseni se bodo zvrstili dogodki za promocijo telesne vadbe

V jesenskem času bodo k redni telesni vadbi vabili številni programi. Brigita Zupačič-Tisovec je izpostavila brezplačne programe, pri katerih sodeluje tudi NIJZ in različna ministrstva.

Gibanje med drugim izpostavlja tudi Evropski teden mobilnosti, ki bo potekal od 16. do 22. septembra pod sloganom Gremo peš. Hoja namreč poskrbi tako za mobilnost kot tudi za fizično dejavnost, piše na spletni strani Evropskega tedna mobilnosti. Hoja je na kratke razdalje zelo učinkovita, v slovenskih naseljih pa je pogosta predvsem zaradi kratkih razdalj.

K redni telesni dejavnosti spodbuja tudi Evropski teden športa, ki ga med 23. in 30 septembrom pripravlja tudi Olimpijski komite Slovenije. Z aktivnostmi spodbujajo k redni vadbi, ki pomembno vpliva na zdravje. V sodelovanju z Mercatorjem ponujajo tudi mesec brezplačne vadbe pri različnih ponudnikih po Sloveniji, na voljo so tudi veslanje, joga, tek, pilates in borilne veščine. Posebne vadbe pa nudijo tudi za upokojence.

Oktobra pa se nadaljuje tudi projekt Simbioza Giba. “Gibanja na celostni življenjski poti primerno nagrajuje starejše z avtonomno in radoživo starostjo ter z energijo primerno obvladovanju težav duha in telesa,” so poudarili na spletni strani projekta. Med 14. in 21. oktobrom bodo tako pripravili številne dogodke za promocijo gibanja.

Pri skoraj polovici Slovencev razlog za neaktivnost pomanjkanje časa

Raziskava Eurobarometer je pokazala, da se 15 odstotkov Slovencev s športom ukvarja redno. Med 1042 Slovenci, ki so jih anketirali decembra 2017, se 36 odstotkov vprašanih s športom ukvarja pogosto, 25 odstotkov pa redko. Športno pa se ne udejstvuje 24 odstotkov Slovencev.

Slovence so vprašali tudi, koliko dni so v zadnjem tednu vadili. 26 odstotkov Slovencev je intenzivno vadilo do trikrat na teden, 58 odstotkov pa v zadnjem tednu ni intenzivno vadilo. Več anketiranih je zmerno aktivnih. 32 odstotkov vprašanih je zmerno aktivnih do trikrat na teden, med štirikrat in sedemkrat pa 23 odstotkov. Kar 64 odstotkov vprašanih pa je povedalo, da skoraj vsak dan hodijo več kot 10 minut.

Kar 44 odstotkov Slovencev pa sedi med 2,5 in 5,5 ure na dan. V to je všteto tako sedenje na delovnem mestu, kot na obiskih, med učenjem ali gledanjem televizije. Manj ur presedi le 19 odstotkov prebivalcev. 24 odstotkov vprašanih sedi med 5,5 in 8,5 ur, 12 odstotkov prebivalcev pa sedi več kot 8,5 ur na dan.

Za telesno dejavnost se prebivalci najpogosteje odločajo, ker želijo izboljšati svoje zdravje (70 odstotkov vprašanih). Telovadijo pa tudi, ker jih vadba sprošča (64 odstotkov), ker želijo izboljšati pripravljenost in zaradi zabave (24 odstotkov).

Med razlogi za telesno neaktivnost pa prevladuje pomanjkanje časa, tega navaja kar 48 vprašanih. 19 odstotkov je izpostavilo še pomanjkanje motivacije, 13 odstotkov kot razlog navaja bolezen ali invalidnost, 11 odstotkov Slovencev pa odgovarja, da je vadba predraga. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen