Nekdanji poveljnik kolumbijskega Farca napovedal ponovno oboroževanje in napade na “predstavnike državne oligarhije”

0

Nekdanji poveljnik nekdanje gverilske skupine Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (Farc) je napovedal, da se bodo začeli znova oboroževati. Vodja stranke Farc, ki je nastala iz gverilske skupine, je zanikal to napoved. Oblasti so ob tem izrazile zaskrbljenost. Farc je sicer mirovni sporazum s kolumbijskimi oblastmi podpisal leta 2016.

Nekdanji poveljnik levičarske gverilske skupine Luciano Marin Arango, bolj znan po svojem gverilskem imenu Ivan Marquez, je v videu napovedal “novo obdobje v oboroženem boju” in vlado obtožil, da ne spoštuje mirovnega sporazuma iz leta 2016. “V dveh letih je bilo zaradi brezbrižnosti oblasti ubitih 500 družbenih voditeljev in 150 gverilskih borcev,” je očital vladi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Po njegovih besedah ne bodo izvajali napadov na policiste in vojake, ampak na predstavnike državne oligarhije. Prav tako ne bodo izvajali ugrabitev civilistov, je napovedal v videu, v katerem je bilo ob njem še okoli 20 mož, med njimi tudi nekaj drugih nekdanjih poveljnikov.

Zavzel se je za zavezništvo z gverilsko skupino Nacionalna osvobodilna fronta (ELN), ki ni sklenila mirovnega sporazuma z vlado. Število njenih članov ocenjujejo na 2000. Iz ELN so sporočili, da so odprti za sodelovanje.

Vodja stranke Farc Rodrigo Londono, ki je bil tudi na čelu istoimenske uporniške skupine, je Marquezove navedbe zanikal. “Skupni cilj velike večine je mir v Kolumbiji,” je zapisal na Twitterju.

Vlada v Bogoti pa je izrazila zaskrbljenost nad napovedjo. “To za vlado ni presenečenje. Na žalost so ti ljudje že s svojim vedenjem jasno pokazali, da so obrnili hrbet mirovnemu sporazumu,” so navedli na vladi.

Trenutni kolumbijski predsednik Ivan Duque, ki je vodenje države prevzel leta 2018, sicer nasprotuje sporazumu. Kritiki mu očitajo, da ga skuša z različnimi ukrepi spodkopati.

Odzval se je tudi nekdanji predsednik Juan Manuel Santos, ki je podpisal sporazum. Zatrdil je, da je sporazum podprlo 90 odstotkov borcev Farca. “Še naprej moramo držati obljube, ki smo jim jih dali. Kršitelje je treba močno zatreti. Boj za mir se ne bo nikoli končal,” je tvitnil.

Revolucionarne oborožene sile Kolumbije so bile marksistična gverilska skupina, največja uporniška skupina v državi, ki se je pol stoletja borila proti vladnim silam in desničarskim paravojaškim skupinam. Državljanska vojna, ki so jo zaznamovale ugrabitve in izginotja več deset tisoč ljudi, je zahtevala okoli 220.000 smrtnih žrtev, sedem milijonov ljudi je bilo prisiljeno zapustiti svoje domove. Po podpisu sporazuma leta 2016 se je razorožilo okoli 7000 borcev Farca, ta pa se je preoblikoval v stranko. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen