Na Ptuju prihodnji teden že 12. Rimske igre

0

Na Ptuju bodo prihodnji konec tedna že 12. doslej potekale Rimske igre. Najstarejše slovensko mesto se bo od prazničnega četrtka do nedelje ponovno vrnilo v čase rimske Poetovie, saj bo več kot 800 udeležencev iz šestih držav predstavilo življenje in običaje v starem Rimu. Ulice bodo zasedli gladiatorji, legionarji in drugi Rimljani.

S prireditvijo, ki jo že deset let pripravlja domače društvo za rimsko zgodovino in kulturo Poetovio LXIX, obujajo spomine na čase pred 2000 leti, ko je bil Ptuj oziroma Poetovio mogočno mesto, najprej vojaška postojanka, pozneje pa pomembno trgovsko in obrtno mesto.

Letošnje 12. igre se bodo z odprtjem rimskega kampa na Štukih, kjer bodo postavili velik tabor, začele 15. avgusta, tam pa bodo predstavili tudi letošnjo novost – rimsko hišo Domus, zgrajeno iz lesa, v kateri bodo uredili manjši rimski muzej.

Petek bo v znamenju velike večerne zabave v taboru, v soboto pa se bo ob 11. uri začela veličastna povorka po ptujskih mestnih ulicah z osrednjim dogajanjem pred mestno hišo in Orfejevim spomenikom. Gostje bodo lahko skozi ves dan pokusili rimske jedi in pijače ter se tudi sami preoblekli v stare Rimljane.

V nedeljo, zadnji dan iger, bo dogajanje namenjeno predvsem družinam in otroškim delavnicam, sicer pa tudi letos pripravljajo tridnevni otroški rimski tabor, kjer se bodo otroci lahko zabavali kot pravi mali Rimljani.

Da se tudi ta prireditev na Ptuju vsako leto nadgrajuje in postaja vse bolj tradicionalna, je poudaril direktor tamkajšnje mestne uprave Alen Jevtović. Dodal je, da gre še za enega od pomembnih dogodkov, s katerim letos zaznamujejo 1950 let prve pisne omembe mesta v antičnem literarnem viru.

Kot je povedal predsednik društva Poetovio LXIX Andrej Klasinc, so to pomembno obletnico začeli častiti že na lanskih igrah, tokratne pa bodo v tem smislu dosegle vrhunec. Ena od tematik dogodka bo letos keramika, saj je bil rimski Ptuj zelo znan tudi po tej vrsti izdelkov.

“Sicer pa Rimske igre niso samo štiridnevni dogodek, saj se z njimi odpirajo možnosti, da bomo nekoč lahko rimske zgodbe predstavljali skozi celotno poletno sezono. Naslednje leto v kampu načrtujemo tudi enostavnejše nočitvene objekte, s katerimi bomo lahko predstavljali, kako so živeli pred dvema tisočletjema,” je dejal Klasinc, ki pri tem upa na vlaganja v obliki javno-zasebnega partnerstva.

Po njegovih besedah se je prireditev po 12 letih dobro prijela in tudi zato jim ni težko vsako leto k njim privabiti podobne skupine iz vse Evrope. Tudi letos prihajajo skupine iz šestih držav, s katerimi sodelujejo že vrsto let.

Direktorica ptujskega zavoda za turizem Tanja Srečkovič Bolšec je ob tem opozorila, da so prav Rimske igre lep primer, kako nek dogodek preraste v turistični produkt, ki je mamljiv za turiste. Najbolj se veseli sobotne povorke skozi mesto, ki bi lahko predstavljal vrhunec zaznamovanja letošnje visoke obletnice.

Zbor vojskovodij v taboru Legije Gemine XIII leta 69 je bil eden najpomembnejših dogodkov v zgodovini mesta. Na njem je Markus Antonius Primus vojskovodje nagovoril, da so potrdili Vespazijana za cesarja.

Takratni Ptuj – Poetovio je imel več kot 40.000 prebivalcev, od tega okoli 10.000 vojščakov. Bil je zadnji branik imperija, s kovnico denarja, carinsko upravo in davkarijo in največje mesto daleč naokrog. Na temeljih stare jantarjeve poti je bil že takrat trgovsko središče. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen