Na hongkonškem letališču odpovedali vse lete

0

Na hongkonškem letališču so zaradi protestnikov, ki so zasedli dvorane, namenjene prihodom potnikov, odpovedali vse današnje prihode in odhode. Izjema so odhodni leti, pri katerih so potniki že opravili postopek prijave na let, in prihodi letal, ki so že na poti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Upravljavec enega največjih letališč na svetu se je za ukrep odločil, ker je letališke prostore preplavilo več kot 5000 protestnikov. S prihodi na letališče so poleg tega močno zgostili promet v njegovi okolici in povsem napolnili parkirišča ob letališču.

“Javnosti svetujemo, naj ne prihaja na letališče,” je še navedlo vodstvo letališča. Po objavi obvestila o odpovedi letov so začeli obvestilo predvajati tudi prek zvočnikov v letališki zgradbi in ljudi obenem pozivati, naj jo zapustijo.

Na letališču in v njegovi okolici so protesti potekali že pretekle dni, a niso bili tako številčni. Kljub temu se je na njih zbralo več kot tisoč ljudi.

Protesti so del demonstracij, ki ulice Hongkonga hromijo že več kot dva meseca. Demonstracije so se začele kot nasprotovanje predlogu zakonodaje, ki bi omogočila izročanje osumljencev Kitajski. Razširile so se v množično gibanje za več demokratičnih svoboščin v mestu, ki znotraj Kitajske uživa delno avtonomijo.

Hongkonški letalski prevoznik Cathay Pacific je svoje zaposlene danes opozoril, da jih lahko odpustijo, če bodo sodelovali na protestih ali protestnike zgolj podpirali.

V zadnjih dveh tednih je proteste zaznamovalo tudi nasilje, tako na strani protestnikov kot policije. Slednja je večkrat streljala na protestnike z gumijastimi naboji in proti njim uporabila solzivec, ti pa so policiste napadali nazaj.

Zaradi protestov so v zadnjih tednih v Hongkongu že opazili upad števila turistov, številne države pa so med drugim izdale varnostna opozorila za mesto. Tudi na strani slovenskega zunanjega ministrstva piše, naj se popotniki v Hongkongu izogibajo krajem množičnih zborovanj ter naj pozorno spremljajo aktualna poročila in medije. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen