Na Grenlandiji se topi prek 50 odstotkov ledene plošče

0

Vročinski val, ki je minuli teden zrušil vročinske rekorde v petih evropskih državah, se zdaj zadržuje nad Grenlandijo in pospešuje taljenje otoške ledene plošče. Topilo naj bi se je že prek 50 odstotkov. Posledica bodo velike izgube ledu na Arktiki.

Grenlandija, največji otok na svetu, je polavtonomen danski teritorij med Atlantskim in Arktičnim oceanom, kar 82 odstotka njene površine pa prekriva led. A področje ledene plošče, na katerem se pojavljajo znamenja topljenja, se iz dneva v dan veča in je zdaj doseglo rekordnih 56,5 odstotka, podatke danskega meteorološkega zavoda povzemajo tuje tiskovne agencije.

Led se topi zaradi vročinskega vala, ki je nad Grenlandijo prišel, potem ko se je iz Severne Afrike in Španije minuli teden premaknil globlje v Evropo in poskrbel za več temperaturnih rekordov. Novo najvišjo temperaturo v zgodovini so zabeležili v Belgiji, Nemčiji, Luksemburgu, na Nizozemskem in v Belgiji.

Tiskovne agencije pišejo še, da se bodo temperature na Grenlandiji do konca tega tedna znižale, da pa se topljenje ledu najverjetneje še ne bo hitro nehalo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen