Muslimani začeli romanje v Meko

0

Muslimani z vsega sveta so danes začeli tradicionalno romanje v sveto mesto Meka, hadž. Na letošnjem romanju, ki se ga po poročanju tujih tiskovnih agencij udeležuje okoli dva milijona vernikov, je tudi okoli dvesto muslimanov, ki so marca preživeli napade v mošejah v novozelandskem Christchurchu.

Večina romarjev se je danes odpravila iz Meke v bližnjo dolino Mina, kjer bodo noč preživeli v ognjevarnih šotorih. Številni so se na osem kilometrov dolgo pot v hudi vročini odpravili peš, drugi pa z več tisoč avtobusi in avtomobili.

Med petdnevnim romanjem se bodo zbrali na gori Arafat, kjer naj bi imel prerok Mohamed zadnjo pridigo. Vrhunec bo v nedeljo, ko se začenja kurban bajram, ki se obeležuje z obrednim kamenjanjem hudiča. Kurban bajram je poleg ramazanskega bajrama drugi najpomembnejši praznik za muslimane.

Hadž, ki se bo sklenil v torek, letos poteka v času zaostritve razmer v Perzijskem zalivu po napadih na tankerje in posegih v svobodno plovbo. Savdska Arabija skupaj z ZDA za vse incidente krivi Iran, kar Teheran vztrajno zanika. Kljub trajajočemu sporu med regionalnima silama Iranom in Savdsko Arabijo je Rijad tudi letos dovolil, da se romanja udeležijo iranski romarji. Letos naj bi jih bilo okoli 88.550.

Meka je najsvetejše muslimansko mesto, hadž pa eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v rojstni kraj preroka Mohameda.

Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak musliman v skladu z islamskim naukom pred Alahom zagovarjati za svoja dejanja. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen