Kitajska naj bi na družbenih omrežjih izvajala kampanjo proti protestom v Hongkongu

0

Družbeni omrežji Twitter in Facebook sta kitajske oblasti obtožili, da družbene medije izkorišča za kampanjo proti protestom v Hongkongu. Twitter je v ponedeljek sporočil, da je zaprl 936 računov, ki izvirajo iz Kitajske. Računi naj bi bili del državne kampanje, ki je poskušala zasejati politični razdor v Hongkongu.

“Ti računi so namerno poskušali zasejati politični razdor v Hongkongu, vključno s spodkopavanjem legitimnosti in političnega položaja protestnega gibanja na terenu,” je v izjavi sporočil Twitter.

To družbeno omrežje je prav tako spremenilo politiko oglaševanja, s katero je medijskim organizacijam pod državnim nadzorom prepovedalo kupovanje oglasov na omrežju, s katerimi oglašujejo svoje medije.

Kitajske državne medijske hiše so namreč na Twitterju oglaševale svoje vsebine ter promovirale prispevke proti protestnikom v Hongkongu in v podporo uradnim stališčem Pekinga.

Iz Facebooka so sporočil, da so po namigu, ki so ga dobili od Twitterja, odstranili mrežo strani, skupin in računov, ki izvirajo iz Kitajske in so bili vpleteni v “usklajeno neverodostojno ravnanje”, osredotočeno na Hongkong.

Na Kitajsko, kjer sta Twitter in Facebook prepovedana, letijo očitki, da poskuša ukrojiti javno mnenje o protestih v Hongkongu. Prebivalci tega polavtonomnega območja že od junija na množičnih demonstracijah zahtevajo več demokratičnih svoboščin. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen