Kitajska julija z najslabšim rezultatom industrijske proizvodnje v 17 letih

0

Izzivi za kitajsko gospodarstvo, ki ga je načela trgovinska vojna z ZDA, se stopnjujejo. Kitajska je namreč julija zabeležila najšibkejšo rast industrijske proizvodnje v 17 letih, upočasnili pa sta se tudi rast investicij in trgovine na drobno.

Obseg industrijske proizvodnje se je julija na Kitajskem na mesečni ravni okrepil za 4,8 odstotka, potem ko se je junija za 6,3 odstotka. Gre za najmanjši napredek po letu 2002. Poleg tega številke niso dosegle napovedi analitikov, ki so pričakovali rast po šestodstotni stopnji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so ob objavi podatkov opozorili v kitajskem statističnem uradu, je treba “glede na zelo zapleteno zunanje okolje in vse večji pritisk na gospodarstvo na domačem terenu konsolidirati temelje za vzdržno in zdravo rast gospodarstva”.

Tudi trgovina na drobno, ki je dolgo časa predstavljala svetlo točko kitajskega gospodarstva, je minuli mesec napredovala počasneje kot pred tem. Njena rast se je upočasnila na 7,6 odstotka, potem ko je bila junija pri 9,8 odstotka.

Gre za pomemben signal kitajskim voditeljem, ki se trudijo kitajsko gospodarstvo preusmeriti od izvoza in javnih investicij k domači zasebni potrošnji, piše AFP.

Investicije v nepremičnine so medtem v polletju med januarjem in koncem junija porasle za 5,7 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v enakem obdobju lani.

Kitajska je drugo četrtletje sklenila s 6,2-odstotno rastjo bruto domačega proizvoda. S tem je zabeležila najpočasnejšo rast gospodarske aktivnosti v skoraj treh desetletjih. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen