Japonski zunanji minister danes v Sloveniji

0

Japonski zunanji minister Taro Kono bo danes na obisku v Sloveniji, kjer ga bo gostil zunanji minister Miro Cerar. V ospredju pogovorov bodo predvidoma dvostranski odnosi med državama na področju gospodarskega in znanstvenega sodelovanja, sodelovanje na multilateralnem področju ter aktualne razmere v mednarodni skupnosti.

Gre za prvi obisk japonskega zunanjega ministra v Sloveniji, kar potrjuje željo za krepitev bilateralnega dialoga med državama, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Kono se bo srečal tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Predsednik bo pred tem sprejel predstavnike Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS – Soča (URI – Soča), podjetja Toyota Motor Corporation in japonsko Zdravstveno univerzo Fujita, ki so v torek podpisali pogodbo o sodelovanju pri razvoju robotiziranih terapevtskih naprav.

Ob tej priložnosti bosta zunanja ministra obiskala tovarno industrijskih robotov Yaskawa v Kočevju, kjer se bosta srečala tudi s predstavniki Slovensko-japonskega poslovnega sveta.

Japonska korporacija Yaskawa, ki velja za največjega proizvajalca industrijskih robotov na svetu, je aprila v Kočevju odprla svojo prvo evropsko tovarno robotov.

Slovenija je z Japonsko v zadnjih letih predvsem okrepila gospodarsko sodelovanje, kar je potrdil tudi junijski obisk japonskega ministra za gospodarstvo Yoshihira Sekija. Takrat je z državnim sekretarjem na ministrstvu za gospodarstvo Alešem Cantaruttijem govoril predvsem o trgovinski menjavi in naložbah. Kot pomembnega so med drugim izpostavili podpis sporazuma o rednem zračnem prometu.

Kono bo po Sloveniji obisk nadaljeval na Hrvaškem. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen