Hongkonško letališče kljub nadaljevanju protestov ponovno obratuje

0

Hongkonško letališče je danes ponovno začelo obratovati, čeprav so protestniki za danes že sklicali nove shode. Voditeljica Hongkonga Carrie Lam je danes opozorila na hude posledice, ki jih imajo protesti na mesto in opozorila, da vodijo po poti brez povratka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potem ko so na hongkonškem letališču zaradi več tisoč protestnikov v ponedeljek odpovedali vse lete, to danes ponovno obratuje, a je še vedno odpovedanih več sto letov. Danes naj bi tam po napovedih protestnikov potekali novi shodi.

Trajajoči protesti in začasno zaprtje letališče pa je pretreslo tudi borzo, saj je vrednost hongkonških delnic močno padla.

Carrie Lam že dlje svari pred posledicami, ki jih imajo protesti na metropolo. “Nasilje, ne glede na to, ali se ga uporablja ali upravičuje, bo potisnilo Hongkong na pot brez povratka, hongkonško družbo pa v zelo zaskrbljujočo in nevarno situacijo,” je dejala danes.

V izjavi novinarjem, ko je zadrževala solze, je pozvala k umiritvi razmer. “Vzemite si minuto za razmislek, poglejte naše mesto, naš dom, ali si res želite, da se ga potisne v brezno,” je dodala.

Na letališču medtem kljub odprtju še vedno beležijo številne odpovedi letov. Hongkonška letalska družba Cathay Pacific je danes odpovedala več kot 200 letov in pozvala potnike, naj preložijo vsa nenujna potovanja.

Od več tisoč protestnikov, ki so letališče napolnili v ponedeljek, jih je tam danes ostala le peščica in ni znano, koliko ljudi se bo odzvalo pozivom k udeležbi na novem shodu.

Protesti so del demonstracij, ki ulice Hongkonga hromijo že več kot dva meseca. Demonstracije so se začele kot nasprotovanje predlogu zakonodaje, ki bi omogočila izročanje osumljencev Kitajski. Razširile so se v množično gibanje za več demokratičnih svoboščin v mestu, ki znotraj Kitajske uživa delno avtonomijo.

V zadnjih dveh tednih je proteste zaznamovalo tudi nasilje, tako na strani protestnikov kot policije. Slednja je večkrat streljala na protestnike z gumijastimi naboji in proti njim uporabila solzivec, ti pa so policiste napadali nazaj.

Peking je v ponedeljek obsodil nasilne protestnike, ki so metali molotovke na policiste ter jih povezal s terorizmom. “Hongkonški skrajni protestniki so vedno znova uporabili zelo nasilna orodja, s katerimi so napadli policiste, kar že predstavlja resno nasilno dejanje in kaže tudi prve znake pojavljanja terorizma,” je dejal Yang Guang iz urada, pristojnega za Hongkong. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen