Ermenčeva bo predstavila smernice prihodnjega razvoja Slovenske vojske

2

Načelnica Generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenka Ermenc bo danes medijem predstavila smernice delovanja in prizadevanja za nadaljnji razvoj SV. V ospredju pogovora bi utegnila biti skorajšnja predstavitev Bele knjige o obrambi, zelo verjetno pa se načelnica ne bo mogla ogniti tudi vprašanjem o kadrovskih spremembah v vojski.

Imenovanje načelnice Ermenčeve kot edine ženske na tako visokem položaju v državah zavezništva Nato novembra lani je poželo veliko odobravanja tako doma kot v mednarodni javnosti. Kmalu pa se je tudi izkazalo, da vodenje vojaške organizacije razume nekoliko drugače kot njeni predhodniki. Največ prahu so dvigovale kadrovske menjave na nekaterih pomembnih položajih v vojski.

Med temi je najbolj odmevala razrešitev nekdanjega poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca, ki da je neprimerno govoril o njenih domnevnih zdravstvenih težavah. Ker je informacije o tem zbirala obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo, se je moral zaradi očitkov o njeni zlorabi pred poslanci zagovarjati obrambni minister Karl Erjavec. Interpelacijo je prestal.

Položaj je v mandatu Ermenčeve zapustil tudi dolgoletni vodja službe za odnose z javnostmi Simon Korez. Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak pa se je zaradi javnega kritiziranja vodstva znašel celo pred disciplinskem organom SV. Ta mu je po ponedeljkovem poročanju POP TV izrekel prenehanje delovnega razmerja, ki pa ne bo izvršeno, če v enem letu ne stori nove kršitve.

Kljub odzivanju na aktualne težave je uspelo pristojnemu ministrstvu na področju obrambe oblikovati tudi strateški premislek. Belo knjigo o obrambi, ki pomeni smernice razvoja slovenskega obrambnega sistema, bodo predstavili jeseni. Opredelila bo raven ambicij, načrtovan obseg in strukturo Slovenske vojske ter njen razvoj, pa tudi časovne okvire doseganja ciljev.

Ta in še mnoga druga vprašanja in teme bodo gotovo na dnevnem redu današnjega srečanja z načelnico generalštaba, ki je po imenovanju na čelo vojske novembra lani sicer le redko komunicirala z mediji. Tako bi današnja obširna predstavitev v tem pogledu lahko vendarle pomenila začetek nekoliko bolj odprtega pristopa vodstva SV do javnosti. (sta)

Št. komentarjev: 2
  1. Generalmajorka pravi

    A ona do zdaj ni delala v generalštabu SV? Saj pa to ženšče ni sposobno voditi vojsko. Samo poglej jo, je imel prav Miha, da ni psihično vse vredu z njo,…

  2. haapy yack pravi

    hoj
    Ona bi že sam globalist ne dovolijo.
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen