Andreja Valič Zver: Demokracija ni dana enkrat za vselej, zanjo si je potrebno vedno znova prizadevati

5

Dan pred evropskim dnevom spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov je v ljubljanski stolnici potekala akademija Študijskega centra za narodno spravo. Njegova direktorica Andreja Valič Zver je v nagovoru zbranim pozvala, naj bo dan opomin, da demokracija ni dana enkrat za vselej, pač pa si je treba zanjo vedno znova prizadevati.

Valič Zverova je v nagovoru spomnila, je bil slovenski narod med tistimi redkimi narodi v Evropi, ki je v 20. stoletju občutil nasilje vseh treh totalitarizmov: fašizma, nacionalnega socializma in komunizma. Čeprav so vsi trije v družbi pustili posledice, pa naša država po njenem še zmeraj ne zmore najti “temeljnega političnega konsenza o tem, da so vsi totalitarni režimi nekaj slabega in da jih je zato treba na načelni ravni odločno zavreči”.

“Lahko ugotavljamo, da smo v Sloveniji mnogo bolje razgradili posledice fašizma in nacionalnega socializma, težko pa bi trdili, da nam je uspelo ustrezno razgraditi ostanke komunizma,” je dejala.

Slovenija po njenih besedah sodi tudi med redke postkomunistične države, v kateri za vse storjene zločine nihče od bivše vladajoče garniture ni odgovarjal, državi pa da je spodletelo tudi pri razgradnji totalitarnih struktur in praks. “V razmerah, ko vsi dejavniki, ki bi morali skrbeti za razvoj demokratične politične kulture, ne opravljajo dovolj dobro svojega poslanstva, se lahko upravičeno vprašamo, ali imajo v takšnih pogojih ‘resnica, pravica in spomin’ še kaj možnosti,” je dejala.

Tudi zato nas po njenih besedah spominski dan na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov zavezuje k spoštovanju doseženih civilizacijskih pridobitev. “To je dan spomina, ki ga potrebujemo tudi zaradi naše prihodnosti. Naj nas opominja, da demokracija ni dana enkrat za vselej, pač pa si je treba zanjo vedno znova prizadevati. Le tako jo lahko ohranimo in preprečimo, da se časi, ki so povzročili toliko gorja slovenskemu narodu, ne bodo nikoli več ponovili,” je pozvala.

Še pred akademijo je v stolnici potekala maša za žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki jo je vodil ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. Slednji je v pridigi opozoril, da je treba kljub zločinom, ki so jih povzročili totalitarizmi, presegati sovraštvo in se zavzemati za ljubezen.

Predstavniki Študijskega centra za narodno spravo so popolne pred spominsko ploščo pred ameriškim veleposlaništvom v Ljubljani in spomenikom žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu tudi položili cvetje.

Slovesnosti pred evropskim dnevom spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov so skupaj pripravili Študijski center za narodno spravo, Vojaški vikariat Slovenske vojske ter Stolnica sv. Nikolaja Ljubljana.

Št. komentarjev: 5
 1. bruh pravi

  slovenceljn, kot najbolj opranoglav in nestrpen levičar v EUropi, ne bo – edinstveno v EUropi- nikoli sprejel zgodovinskega dejstva, da komunizem vednom zločinski in nedemokratičen in, da so zverinski mafijski komunisti , vsi, posebno na NAŠI, čisto VSI navadni smrdeči necivilizirani morilski mafijski podivjani rdeči pra sci in svi nje…..ajd…..
  poglejte povprečnega bralca mladine ali dela…ajd

  1. Re gornjemu pravi

   Ali tega zgornjega polpismenega idi ota

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Zver ima v mislih demokracijo po načrtih globale. Eno svetovno vlado z enotnim svetovnim trgom, ki ga bo varovala Svetovna armada…
  boditevcvetju

 3. raft pravi

  Re Gornjemu
  Kdaj boš spoznal, da bodo komunisti vsak čas v verigi ribje prehrane? Kdo misliš, da je v tem stoletju še voljan tolerirati komuniste? Hej, delati je treba ne pa ljudem pamet solit! Napiši si na majico, da si komunist in se sprehode nekje izven Ljubljane.

  1. Re gornjemu pravi

   Mogoče bi bilo isto, kot če bi si ti napisal na majico butl

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen