Zavarovalnica Vzajemna septembra s povišanjem premije za dopolnilno zavarovanje

0

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna bo s septembrom povišala premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Polna mesečna premija se bo podražila za 3,7 evra, in sicer z 31,97 na 35,67 evra. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil predsednik uprave Aleš Mikeln, je bilo višino premije nujno uskladiti z višjimi stroški zdravstvenih storitev.

Cena mesečne premije pa se bo s triodstotnim popustom s trenutnih 31,01 evra povišala na 34,6 evra. Vzajemna je premijo dopolnilnega zavarovanje nazadnje povišala marca letos.

Na Vzajemni je imelo lani dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenjeno 773.487 zavarovancev, od teh jih je 174.965 imelo višje stroške od letne premije.

Zavarovalnica je letos zabeležila visoko rast stroškov zdravstvenih storitev tako zaradi povečanega obsega storitev kot tudi višjih cen storitev ter programov za skrajševanje čakalnih dob, ki jih sofinancira dopolnilno zavarovanje, je pojasnil Mikeln. “Skoraj ni zdravstvene storitve, ki je ne doplačujemo,” je izpostavil.

Za letošnje leto so v poslovnem načrtu v skladu z napovedmi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in ministrstva za zdravje načrtovali 5,5-odstotno povečanje stroškov za zdravila in zdravstvene storitve. A podatki za prve štiri mesece kažejo povišanje na ravni devetih odstotkov, kar po besedah Mikelna pomeni, da je Vzajemna v prvih štirih mesecih letošnjega leta zabeležila že več kot dva milijona izgube pri dopolnilnem zavarovanju. Če premije ne bi povišali, bi Vzajemna do konca leta beležila devetmilijonsko izgubo.

“V zadnjih treh letih smo pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju pridelali 11,3 milijona evrov izgube, kar smo lahko kompenzirali z drugimi zavarovanji. Letos pa so stroški začeli tako naraščati, da smo se morali odločiti za ta dvig,” je dejal.

Ob tem je opomnil, da so se stroški v zdravstvu v zadnjih letih povečali skoraj za milijardo evrov, bolniki pa tega občutijo. “Ključna težava je v organizaciji našega zdravstva, ne v financiranju,” je sicer ocenil Mikeln.

Med drugim je bil kritičen do določanja obsega in cen zdravstvenih storitev, ki ga v splošnem dogovoru za zdravstvo opredelita ZZZS in ministrstvo, zavarovalnice pa pri tem niso vključene v pogajanja. Kot je dejal, se pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja manjšajo in se prenašajo na dopolnilno, pri nekaterih zdravstvenih storitvah, na primer pri presaditvi organov, tudi od 90 odstotkov.

Vzajemnini izračuni kažejo, da sedanje povišanje premij ne bi bilo potrebno, če bi deleže bremen iz dopolnilnega zavarovanja popravili na stanje pred uveljavitvijo zakona o uravnoteženju javnih financ.

Dopolnilno zavarovanje v Sloveniji ponujajo tri zavarovalnice, poleg Vzajemne še Adriatic Slovenica in Zavarovalnica Triglav. Kot je dejal Mikeln, verjame, da imajo ostale zavarovalne podobne težave. Zaradi povišanja premije pričakuje tudi nekaj kroženja zavarovancev med zavarovalnicami.

Mikeln je napovedal tudi pogovore s pristojnimi za obvladovanje stroškov ter zagotavljanja dolgoročne stabilnosti zdravstvenega sistema. Kot je dejal, se je v tem tednu srečal z državnim sekretarjem na ministrstvu za zdravje Tomažem Pliberškom. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen