Ukrajina zasegla ruski tanker; Moskva že žuga s posledicami

0

Ukrajina je danes sporočila, da je zasegla ruski tanker, ker je bil lani novembra vpleten v pomorski spor v Kerški ožini v bližini polotoka Krim. Ukrajinske oblasti so ladjo ustavile, ko je vplula v pristanišče Izmail, ter zasegle dokumente in zaslišale posadko, poročajo tuje tiskovne agencije.

Incident v Kerški ožini, ki povezuje Črno in Azovsko morje, se je zgodil 25. novembra lani. Ruska stran je tedaj zasegla ukrajinske vojaške ladje ter pridržala 24 ukrajinskih mornarjev, ki so še vedno v Rusiji. Tanker Nejma, ki ga je zdaj zasegla ukrajinska stran, je takrat blokiral tri ukrajinske ladje.

Rusija je sicer po ukrajinskih trditvah nato spremenila ime tankerja iz Nejme v Nika Spirit, “da bi prikrila njegovo vpletenost v kriminalna dejanja”.

V Moskvi so Ukrajino danes že opozorili pred posledicami zasega. “Preučujemo, kaj se je zgodilo, in bomo ustrezno ukrepali,” je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Mednarodno sodišče za pravo morja je Rusijo že pozvalo, naj izpusti ukrajinske mornarje, ki jih Moskva obtožuje kršenja meje na morju. Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski sta sicer med prvim telefonskim pogovorom v začetku meseca govorila o možnosti zamenjave ujetnikov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen