Trumpova vlada pripravljena na izgon milijona nezakonitih priseljencev

0

Vršilec dolžnosti direktorja službe za državljanstvo in priseljevanje ZDA Ken Cuccinelli je v nedeljo na televiziji CBS zagotovil, da so pripravljeni na identifikacijo, aretacijo in izgon okrog milijona nezakonitih priseljencev, ki so jim sodišča že odredila izgon. V ZDA je sicer okrog 12 milijonov nezakonitih priseljencev.

Predsednik ZDA Donald Trump občasno grozi, da bodo izgnali več milijonov ljudi, kar, kot kaže, ni realno niti po mnenju njegovega vršilca dolžnosti direktorja službe za državljanstvo in priseljevanje (USCIS). Za televizijo CBS je priznal, da je odločitev o tem, koga bodo izgnali, v rokah vodstva službe za priseljevanje in carine (ICE).

Trump je nazadnje junija zagrozil, da bodo zaprli in izgnali več milijonov ljudi, nato pa je menda veliko operacijo preklical oziroma preložil na kasnejši čas. Odvisno menda od tega, če kongresni demokrati privolijo v reformo azilne zakonodaje.

Reforme glede priseljevanja so zaradi političnih razlik med demokrati in republikanci le pobožna želja vse od vlade Georgea Busha mlajšega. Od takrat naprej se je prepad med strankama kvečjemu poglobil.

ICE je lani iz ZDA izgnal 250.000 ljudi, dosedanji letni rekord po številu izgonov pa ima vlada predsednika Baracka Obame. Leta 2012 so izgnali 410.000 ljudi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen