Trump odredil preiskavo uvedbe francoskega davka na digitalne storitve

0

Ameriški predsednik Donald Trump je trgovinskemu predstavniku ZDA Robertu Lighthizerju naročil preiskavo, ali novi francoski davek na digitalne storitve nepošteno cilja na ameriška podjetja. Novi davek naj bi francoski parlament potrdil danes. Preiskavi lahko sledijo nove carine ZDA na francoski uvoz.

Francoski 3-odstotni davek bo prizadel spletne in tehnološke velikane z najmanj 750 milijoni dolarjev letnih prihodkov, če 25 milijonov ustvarijo v Franciji. Prizadetih bo približno 30 mednarodnih tehnoloških in spletnih velikanov. Večinoma ameriških, pa tudi kitajskih, nemških, španskih in britanskih. Od ameriških bo novi davek doletel Amazon, Google, Facebook in Apple.

Francija naj bi z novim davkom samo letos zbrala do 400 milijonov evrov, vendar jo lahko to drago stane, če se bo Trump odločil za povračilne ukrepe. Lighthizer je sporočil, da bo davek nepošteno prizadel ameriška podjetja. Njegova preiskava lahko traja do leto dni. Doslej so podobne preiskave doletele kitajske trgovinske prakse in evropske subvencije Airbusu.

Trump tokrat ni osamljenm saj sta mu pisno podporo izrazila predsednik senatnega odbora za finance, republikanec Chuck Grassley in vodilni demokrat v odboru Ron Wyden.

“Davek na digitalne storitve, ki ga uvaja Francija skupaj z drugimi evropskimi državami, predstavlja protekcionizem in nepošteno meri na ameriška podjetja in bo škodoval delovnim mestom v ZDA,” sta sporočila senatorja glede Trumpove odločitve o preiskavi.

Lighthizer je še sporočil, da si bodo ZDA še naprej prizadevale za dogovor v okvirju OECD o izzivih, ki ga mednarodnemu davčnemu sistemu prinaša vse bolj digitalizirana globalna ekonomija. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen