Steinmeier se je ob obletnici spodletele operacije Valkira poklonil upornikom nacizma

0

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se je danes ob 75. obletnici spodletelega atentata na nacističnega voditelja Nemčije Adolfa Hitlerja poklonil upornikom nacističnega režima. Čeprav je bilo premalo upora, so obstajali pogumni, ki niso pogledali stran, je dejal Steinmeier v danes objavljenem posnetku.

“Vsi vemo, bilo je premalo upora. Ampak obstajali so pogumni, ki niso pogledali stran, ki so ohranili sočutje do človeka, ki so druge varovali pred pregonom in so preprečevali nacistične zločine,” je dejal v videu.

Spomnil je, da so udeleženci spodletele operacije Valkira svoj pogumni poskus upora za končanje vojne in vladavine nacističnega režima, plačali z življenjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predolgo se jim ni izkazalo zasluženega priznanja, je dejal. “Njihov pogum ostaja nepozabljen,” je dodal.

Pred 75 leti je poskušala skupina zarotnikov pod vodstvom polkovnika Clausa von Stauffenberga z atentatom ubiti Hitlerja in tako pripomoči h koncu druge svetovne vojne. Najslavnejši od najmanj 42 poskusov atentatov na Hitlerja je spodletel.

Skupina zarotnikov iz vrst wehrmachta pod vodstvom von Stauffenberga je načrte za atentat na Hitlerja snovala v okviru operacije Valkira. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen