Slovenski nogometni klubi začenjajo evropske kvalifikacije

0

Slovenski nogometni prvoligaši bodo konec tedna začeli novo sezono v Prvi ligi Telekom Slovenije, najboljše štiri iz prejšnje sezone pa že med tednom čakajo prve evropske tekme. V kvalifikacijah lige prvakov bo igral Maribor, v kvalifikacijah evropske lige pa Olimpija, Domžale in Mura.

Maribor bo na prvi tekmi 1. kroga kvalifikacij lige prvakov v sredo ob 22. uri gostoval v Reykjaviku pri Valurju, 22-kratnem islandskem prvaku, ki pa ne bi smel biti previsoka ovira za slovenske prvake. Ne nazadnje so Islandci pred dvema letoma izgubili proti Domžalam, takrat pa je Maribor izločil še enega islandskega predstavnika Hafnarfjordur.

“Ogledal sem si veliko število njihovih tekem. Doslej smo po posnetkih videli, da gre za ekipo, ki ima rep in glavo, sestavljeno iz igralcev, ki so bolj dinamični, kot so bili tekmeci z Islandije pred dvema letoma,” pravi trener Maribora Darko Milanič.

Dodaja, da si tekmeci želijo napadati visoko ter imajo specifiko prekinitev, tako pri kotih in kot izvajanju avtov. “Temu je bila namenjena posebna priprava, morali bomo biti zelo pozorni. Lani se je Šerif moral močno potruditi, da jih je izločil. Napredoval je zaradi gola, doseženega v gosteh,” pojasnjuje Milanič.

Izpostavil je tudi to, da se bo treba prilagoditi tudi na razmere, na poznejšo uro tekme po slovenskem času in na umetno travo. “Treba je najti pravo formulo in zmagati,” pravi strateg Maribora.

Ta je kader okrepil z Rudijem Požegom Vancašem, Rokom Kronavetrom, Špirom Peričićem in Andrejem Kotnikom. Milanič sicer ima nekaj skrbi, poškodovan je Luka Zahović, na pot pa nista odšla Amir Dervišević in Gregor Bajde, na katera klub po poročanju Ekipe 24 ne računa več.

Zmagovalca obračuna v drugem krogu kvalifikacij UEFA Lige prvakov čaka obračun s švedskim AIK ali armenskim Araratom.

V evropski ligi pa bodo v 1. krogu kvalifikacij Domžale v četrtek ob 18.30 gostovale pri malteškem Balzanu, Mura bo pol ure pozneje začela dvoboj v Haifi proti Maccabiju, Olimpija pa bo ob 20. uri gostila latvijski Rigas.

Če sta Domžale in Olimpija v vlogi nespornih favoritov, pa je drugače v dvoboju Mure in Maccabija. Slednji je izraelski podprvak, njegov član je nekdanji nogometaš Maribora Sintayehu Sallalich, klub pa je že po dvakrat igral tudi v skupinskem delu lige prvakov in evropske lige, bil v osmini finala pokala Uefe in pokala pokalnih zmagovalcev, v slednjem je enkrat igral tudi v četrtfinalu.

“Sam sem že bil v evropskih tekmovanjih, vem, kako zahtevno je. Pri tem nimam težav. Se mora pa klub navaditi na to. Prva tekma je tekmovalno zahtevna, lokacijsko daleč, obenem pa bo še velika vročina. Toda to moramo sprejeti. Ne sme biti ovira, ampak motiv za dokazovanje samega sebe v evropskih tekmah,” meni trener Mure Ante Šimundža.

Strateg Olimpije Safet Hadžić opozarja, da ne bo vse tako lahko, kot se pričakuje proti latvijskemu tekmecu. “Ne smemo podcenjevati latvijske ekipe. V zadnjih dneh so kupili šest igralcev, so ambiciozni. V Ljubljani so že od ponedeljka. Ne bo tako lahko, kot se napoveduje,” meni Hadžić, ki je sicer zadovoljen z opravljenim v pripravah in se zaveda vloge favorita.

Vloge favorita se ne otepajo niti v Domžalah. “Vsekakor prevzemamo vlogo favorita. Verjamem v fante in ekipo, da smo dovolj zreli in tekmovalno izkušeni, da se lahko na obeh tekmah predstavimo v dobri luči in si zagotovimo napredovanje,” je odločen trener Simon Rožman, ki pravi, da bo tekma na Malti sicer nepredvidljiva, tudi zaradi vročine in umetne trave.

Domžale v 2. krogu v primeru uspeha čaka boljši iz dvoboja med Malmöjem in Ballymeno United, Olimpijo čaka Malatyaspor, Muro pa Strasbourg. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen